VYBERTE SI REGION

Každý chce slivovici, ale hruška je špička

Biskupice - Švestek je letos málo, pomrzly i meruňky. Špatnou sezonu milovníků ovocných pálenek snad zachrání jablka. Špičkové pití je ovšem podle znalců z hrušek. Pěstitelské palírny jedou navzdory špatné úrodě na plné obrátky.

11.10.2012
SDÍLEJ:

ANTONÍN KÁŇA z Biskupic má jako rodilý Moravan nejraději pálenku z meruněk. Na Kaléšku ale naléval švestku.Foto: Deník/Iveta Nádvorníková

„Letošní sezona je jedna z nejhorších, co kdy byla, co jsem zažil. Obzvláště některé oblasti jsou totálně bez ovoce, kompletně pomrzlo," říká Antonín Káňa z palírny v Biskupicích u Jevíčka. Na některých stromech ovoce přežilo, ale podle pěstitelů se jedná skutečně o výjimky. „Třešně letos skoro vůbec nebyly, málo je taky meruněk. Švestky se vyskytují podle oblasti. V některých vesnicích byly, ale jinde vůbec. Tady v Biskupicích není letos žádná švestka, nikdo z nich nepálí," tvrdí Antonín Káňa. Naopak velký zájem mají lidé o jablka. V těchto dnech je nakládají na kvas, tzv. mač. „Jablka se teprve začínají pálit a věřím, že to trochu zachrání. I tak to ale bude špatné, nejhorší rok, co jsem zažil a že jsem toho zažil dost," podotýká zkušený palič.

Zmrzlý vinohrad

Antonín Káňa se do Biskupic u Jevíčka přistěhoval z jižní Moravy z Hustopečí. „Mám výhodu, že pocházím z jihu, takže si nějaké ovoce dovezu. Vloni jsem si přivezl hodně meruněk, ale letos jich je i na Moravě málo, také tam zmrzly. Sám jsem na tom s ovocem stejně špatně, tak jsem dělal pálenku z hroznů a vína," dodává Antonín Káňa. Hrozny si pěstuje na rodné Moravě. Založil si ale také vinohrad v Biskupicích a letos se těšil na první úrodu. Ale marně. „Byly tam už pěkné střapečky připravené, že budou hrozny, ale všechno zmrzlo. Těšil jsem se na první biskupický burčák, ale nic z toho nebylo," přiznává pěstitel.

Hlavní sezona palírnu v Biskupicích teprve čeká. V těchto dnech zraje mač. Podle Antonína Káni to bude trvat ještě asi čtrnáct dní až měsíc, než se letošní zájem o ovocné destiláty projeví v palírně.

Lidé často dávají přednost tradiční slivovici před jinými pálenkami. Možná ale dělají chybu. „Pocházím z Moravy a pro mě je nejlepší meruňka. Tady ale všichni chtějí švestku. Ale hruška, to je špička. To je královna mezi pálenkami. Mít dobrou hruškovici, uzrálou z Williamsek, které když spadnou na zem, tak se rozplácnou… Jsou krásně žluté, to je voňavé pití, nad to není," popisuje s úsměvem Antonín Káňa.

Ani vysoký obsah alkoholu není znakem výborné pálenky. Právě naopak. „Jsem zastáncem spíše nižší hodnoty. Meruňka má mít padesát procent, švestka padesát dva. To je maximum, jinak totiž líh překrývá vůni ovoce. Dělají se i pálenky s padesáti šesti nebo padesáti osmi procenty alkoholu, ale to už pijete líh a nevíte, z čeho je destilát vyrobený. Když je procent méně, také se nic nestane," uzavírá Antonín Káňa.

Autor: Iveta Nádvorníková

11.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nový šéf hradního protokolu: Návštěvu Bílého domu už začínáme chystat

ROZHOVOR – Miroslav Sklenář nahradí ve funkci vrchního protokoláře Jindřicha Forejta. Deníku při té příležitosti poskytl rozhovor. Hovoří v něm o svém vztahu k prezidentu Miloši Zemanovi i o plánované návštěvě USA. Rezignace Forejta ho prý nepřekvapila.  

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej ve prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Kupci na auto mohou čekat i tři roky

Od představení modelu Chiron v březnu letošního roku už automobilka Bugatti našla kupce pro 220 exemplářů tohoto nástupce legendárního Veyronu. Z auta se však zatím raduje jediný zákazník, všichni ostatní ještě musejí čekat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies