Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letošní ročník svatomartinských vín se podle sommeliéra povedl

Pardubice - Svatomartinských vín bude dostatek. Vinaři na trh dodají zhruba 1,9 milionu lahví. Značkou Svatomartinské se chlubí 342 vín.

10.11.2014
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno - ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Málokteré jméno z kalendáře je tak očekáváno jako Martin. Gurmáni se těší na to, že většina restaurací bude nabízet lahodné pečené husy, které se jinak na menu během roku moc často neobjevují. Milovníci vín se již zase těší na to, že zítra v 11 hodin se otevřou první lahve se Svatomartinským vínem.

Přitom získat právo užívat značku Svatomartinské není vůbec jednoduché. Letos se může touto značkou pochlubit celkem 342 vín ze 107 vinařství. Vinaři odhadují, že na trh dodají minimálně 1 900 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2014. O udělení značky Svatomartinské se letos ucházelo 430 vzorků vín, tedy 88 vzorků neprošlo. Loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Dobrá kvalita

„Navzdory deštivému počasí na konci léta mohu s potěšením konstatovat, že kvalita Svatomartinských vín je i přesto velmi dobrá. Svědčí to o šikovnosti našich vinařů, kteří si i v náročných ročnících dokážou poradit a vyrobit výborná vína. Pro natěšené spotřebitele pak mám ještě jednu dobrou zprávu, a to, že i přes některé katastrofické předpovědi bude Svatomartinských vín letos dostatek," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

A co mohou tedy milovníci vína zítra očekávat? „Velmi mne v letošním roce překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma," nechal se slyšet hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Velmi oblíbené jsou svatomartinské hody také u návštěvníků restaurací. „O pečenou husu bývá zájem, je to jedna z nejoblíbenějších gastronomických akcí celého roku. Vzhledem k tomu, že jsme v předchozích letech občas nebyli schopni uspokojit poptávku hostů, tak jsme letos začali husu nabízet už od pátku 7. až do neděle 16. listopadu," sdělil Deníku provozovatel Restaurace Zámek Choltice Josef Raba.

V Cholticích sází na regionální produkty, a tak ani husy nekupují ve velkoobchodech, ale z farmy ve Vápenném Podolu.

Osm druhů vín

„Rovněž jsme zjistili, že hosté ocení, když je husa vykostěná a oni nemusí obírat kosti. V nabídce budeme mít rovněž osm druhů Svatomartinských vín," poznamenal Josef Raba.

Svátek svatého Martina ale není nutné slavit jen se skleničkou vína v ruce a v restauraci. V Lázních Bohdanči chystají příjezd svatého Martina na bílém koni. Akci pořádá Mateřská škola Lázně Bohdaneč ve spolupráci s Městsko-lázeňským informačním centrem.

„Sraz účastníků je v 17 hodin na zahradě mateřské školy. Příchod zimy přivítají všichni písničkou, poté se vydají lampionovým průvodem ulicí Za Sokolovnou k ulici Dr. Tyrše," řekla Lenka Křivská z odboru rozvoje města.

Kde lze oslavit svatého Martina?
• Potrefená husa Pardubice
Od 7. do 16. listopadu připravili v Potrefené huse speciální menu, ve kterém nechybí husí kaldoun, husí jatýrka, pečené husí stehno nebo husa plněná nádivkou z jedlých kaštanů, žemle a slaniny. Připravena jsou i Svatomartinská vína a speciální nefiltrované pivo.

• Cartellone Pardubice
Ke svatomartinským slavnostem se Cartellone připojuje speciálním menu, které tvoří třeba husí paštika, pečená husa s podzimním ovocem nebo husí stehno na tymiánu s houbovým kubou.

• Bonté Pardubice
Pardububická restaurace připravila od 11. do 16. listopadu speciální menu. Podávat se bude husa i mladá vína.

• Vinný šenk Pardubice
V pardubické vinotéce chystají prezentaci vín z vinařství Štěpán Maňák či Zborovský.

• Restaurace Zámek Choltice
Od 7. do 16. listopadu podávají v Cholticích svatomartinské speciality. Kromě pečené vykostěné husy nebo husí paštiky nabízí zámecká restaurace také například kachnu na pomerančích. Vybrat si lze z dvaceti druhů nejen Svatomartinských vín.

• Pečené svatomartinské husy lze v tomto týdnu nalézt na menu mnoha dalších restaurací na Pardubicku a od 11. listopadu od 11 hodin bude možné ve vinotékách ochutnat a zakoupit také Svatomartinské víno.

Autor: Lukáš Dubský

10.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jaromír Jágr
EXKLUZIVNĚ
10

Jágr se vrátil a kouká dopředu. K Floridě se vracet nechce

Ilustrační foto

Romové jsou ve vzdělávání segregováni, říká vládní zpráva

Kvůli svatbě Andreje a Moniky se do Čapího hnízda veřejnost nedostane

Andrej Babiš, bývalý ministr financí a zakladatel hnutí ANO, řekne své ANO, tentokrát jako manželský slib, své partnerce Monice. Ve svém Čapím hnízdě nedaleko Tomic. Stane se tak už v sobotu a obřad by se měl konat odpoledne v 16 hodin. Oddávajícím by měl být votický místostarosta Jan Kučera.

AKTUALIZOVÁNO

V centru Prahy se střílelo v obchodě se zbraněmi, dva muži utrpěli zranění

Vážná zranění dvou mužů spojená s citelnou ztrátou krve si v pondělí hodinu před polednem vyžádala potyčka v obchodě se zbraněmi jen pár kroků od Václavského náměstí – v Opletalově ulici. Oblast policisté uzavřeli pro auta i pěší; u místa činu bylo vidět i hlídky se samopaly. Obnoven byl provoz krátce po 14. hodině.

V Turecku soudí opoziční novináře, hrozí jim až 43 let

/VIDEO/ Téměř dvacítka novinářů tureckého opozičního listu Cumhuriyet stanula dnes před soudem. Jsou obžalováni z podpory terorismu. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí některým z nich až 43 let vězení. Deset z nich již strávilo devět měsíců ve vazbě. Před soudem v Istanbulu dnes protestovalo několik stovek lidí, kteří volali po jejich osvobození. Podle kritiků se s pádem listu Cumhuriyet uzavře svoboda médií v Turecku.

AKTUALIZOVÁNO

Útok ve Švýcarsku. Pachatel zranil motorovou pilou nejméně pět lidí

Ve švýcarském městě Schaffhausenu došlo k útoku, při kterém bylo zraněno nejméně pět osob. Dva z postižených jsou ve vážném stavu, tři osoby jsou zraněné lehce. Podle svědků útočil pachatel motorovou pilou. Jeho totožnost už policisté znají.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení