Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letošní ročník svatomartinských vín se podle sommeliéra povedl

Pardubice - Svatomartinských vín bude dostatek. Vinaři na trh dodají zhruba 1,9 milionu lahví. Značkou Svatomartinské se chlubí 342 vín.

10.11.2014
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno - ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Málokteré jméno z kalendáře je tak očekáváno jako Martin. Gurmáni se těší na to, že většina restaurací bude nabízet lahodné pečené husy, které se jinak na menu během roku moc často neobjevují. Milovníci vín se již zase těší na to, že zítra v 11 hodin se otevřou první lahve se Svatomartinským vínem.

Přitom získat právo užívat značku Svatomartinské není vůbec jednoduché. Letos se může touto značkou pochlubit celkem 342 vín ze 107 vinařství. Vinaři odhadují, že na trh dodají minimálně 1 900 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2014. O udělení značky Svatomartinské se letos ucházelo 430 vzorků vín, tedy 88 vzorků neprošlo. Loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Dobrá kvalita

„Navzdory deštivému počasí na konci léta mohu s potěšením konstatovat, že kvalita Svatomartinských vín je i přesto velmi dobrá. Svědčí to o šikovnosti našich vinařů, kteří si i v náročných ročnících dokážou poradit a vyrobit výborná vína. Pro natěšené spotřebitele pak mám ještě jednu dobrou zprávu, a to, že i přes některé katastrofické předpovědi bude Svatomartinských vín letos dostatek," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

A co mohou tedy milovníci vína zítra očekávat? „Velmi mne v letošním roce překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma," nechal se slyšet hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Velmi oblíbené jsou svatomartinské hody také u návštěvníků restaurací. „O pečenou husu bývá zájem, je to jedna z nejoblíbenějších gastronomických akcí celého roku. Vzhledem k tomu, že jsme v předchozích letech občas nebyli schopni uspokojit poptávku hostů, tak jsme letos začali husu nabízet už od pátku 7. až do neděle 16. listopadu," sdělil Deníku provozovatel Restaurace Zámek Choltice Josef Raba.

V Cholticích sází na regionální produkty, a tak ani husy nekupují ve velkoobchodech, ale z farmy ve Vápenném Podolu.

Osm druhů vín

„Rovněž jsme zjistili, že hosté ocení, když je husa vykostěná a oni nemusí obírat kosti. V nabídce budeme mít rovněž osm druhů Svatomartinských vín," poznamenal Josef Raba.

Svátek svatého Martina ale není nutné slavit jen se skleničkou vína v ruce a v restauraci. V Lázních Bohdanči chystají příjezd svatého Martina na bílém koni. Akci pořádá Mateřská škola Lázně Bohdaneč ve spolupráci s Městsko-lázeňským informačním centrem.

„Sraz účastníků je v 17 hodin na zahradě mateřské školy. Příchod zimy přivítají všichni písničkou, poté se vydají lampionovým průvodem ulicí Za Sokolovnou k ulici Dr. Tyrše," řekla Lenka Křivská z odboru rozvoje města.

Kde lze oslavit svatého Martina?
• Potrefená husa Pardubice
Od 7. do 16. listopadu připravili v Potrefené huse speciální menu, ve kterém nechybí husí kaldoun, husí jatýrka, pečené husí stehno nebo husa plněná nádivkou z jedlých kaštanů, žemle a slaniny. Připravena jsou i Svatomartinská vína a speciální nefiltrované pivo.

• Cartellone Pardubice
Ke svatomartinským slavnostem se Cartellone připojuje speciálním menu, které tvoří třeba husí paštika, pečená husa s podzimním ovocem nebo husí stehno na tymiánu s houbovým kubou.

• Bonté Pardubice
Pardububická restaurace připravila od 11. do 16. listopadu speciální menu. Podávat se bude husa i mladá vína.

• Vinný šenk Pardubice
V pardubické vinotéce chystají prezentaci vín z vinařství Štěpán Maňák či Zborovský.

• Restaurace Zámek Choltice
Od 7. do 16. listopadu podávají v Cholticích svatomartinské speciality. Kromě pečené vykostěné husy nebo husí paštiky nabízí zámecká restaurace také například kachnu na pomerančích. Vybrat si lze z dvaceti druhů nejen Svatomartinských vín.

• Pečené svatomartinské husy lze v tomto týdnu nalézt na menu mnoha dalších restaurací na Pardubicku a od 11. listopadu od 11 hodin bude možné ve vinotékách ochutnat a zakoupit také Svatomartinské víno.

Autor: Lukáš Dubský

10.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

VIDEO: U Belgie našli zachovalou ponorku z 1. světové války. I s posádkou

Ruské vojenské helikoptéry během manévrů Západ 2017 na cvičišti u Petrohradu.
6 5

Při cvičení Západ 2017 došlo k nehodě, střela zamířila mezi novináře

Svět by měl zasáhnout proti terorismu, řekl Zeman v OSN

Prezident Miloš Zeman vystoupil na půdě Valného shromáždění OSN v New Yorku. Upozornil zde na boj s terorismem. Svět podle něj stále nedokázal rozhodně zasáhnout, k čemuž je mimo jiné potřeba i silný úřad OSN, který by byl schopen použít i vojenskou sílu. Vyzval také k zastavení migrace.

Začíná kampaň Číst Havla. Dětem přiblíží Havla jako literáta

Knihovna Václava Havla dnes spustila kampaň Číst Havla, která chce žákům základních a středních škol pomoci poznat Václava Havla nejen jako velkou postavu české historie, ale především jako čtivého a podnětného spisovatele.

Na sdílení kol půjde 20 milionů. Města mohou žádat o dotace

Sdílení jízdních kol ve městech podpoří nová dotace ze Státního fondu životního prostředí. Na takzvaný bikesharing je určeno 20 milionů korun. O peníze mohou žádat města, dopravní podniky i soukromé firmy. Dalších 20 milionů půjde do osvěty pro ekologicky čistou dopravu. 

Česká meziválečná avantgarda boduje. Toyen, Šíma a Kupka stojí miliony

Na zahraničních aukcích se z českých autorů stále nejlépe prodávají jména spojená s meziválečnou avantgardou. Mezi nejdražšími bohemiky první poloviny letošního roku figurují obvyklá jména, tedy Toyen, Josef Šíma a František Kupka. Mezi desítkou nejdražších děl českých autorů mají každý po dvou dílech. Ke koupi deseti nejdražších bohemik by případný zájemce potřeboval 2,2 milionu eur, tedy asi 57 milionů korun, uvádí server Artplus.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení