VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Letošní ročník svatomartinských vín se podle sommeliéra povedl

Pardubice - Svatomartinských vín bude dostatek. Vinaři na trh dodají zhruba 1,9 milionu lahví. Značkou Svatomartinské se chlubí 342 vín.

10.11.2014
SDÍLEJ:

Svatomartinské víno - ilustrační foto.Foto: DENÍK/Attila Racek

Málokteré jméno z kalendáře je tak očekáváno jako Martin. Gurmáni se těší na to, že většina restaurací bude nabízet lahodné pečené husy, které se jinak na menu během roku moc často neobjevují. Milovníci vín se již zase těší na to, že zítra v 11 hodin se otevřou první lahve se Svatomartinským vínem.

Přitom získat právo užívat značku Svatomartinské není vůbec jednoduché. Letos se může touto značkou pochlubit celkem 342 vín ze 107 vinařství. Vinaři odhadují, že na trh dodají minimálně 1 900 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2014. O udělení značky Svatomartinské se letos ucházelo 430 vzorků vín, tedy 88 vzorků neprošlo. Loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Dobrá kvalita

„Navzdory deštivému počasí na konci léta mohu s potěšením konstatovat, že kvalita Svatomartinských vín je i přesto velmi dobrá. Svědčí to o šikovnosti našich vinařů, kteří si i v náročných ročnících dokážou poradit a vyrobit výborná vína. Pro natěšené spotřebitele pak mám ještě jednu dobrou zprávu, a to, že i přes některé katastrofické předpovědi bude Svatomartinských vín letos dostatek," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

A co mohou tedy milovníci vína zítra očekávat? „Velmi mne v letošním roce překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma," nechal se slyšet hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Velmi oblíbené jsou svatomartinské hody také u návštěvníků restaurací. „O pečenou husu bývá zájem, je to jedna z nejoblíbenějších gastronomických akcí celého roku. Vzhledem k tomu, že jsme v předchozích letech občas nebyli schopni uspokojit poptávku hostů, tak jsme letos začali husu nabízet už od pátku 7. až do neděle 16. listopadu," sdělil Deníku provozovatel Restaurace Zámek Choltice Josef Raba.

V Cholticích sází na regionální produkty, a tak ani husy nekupují ve velkoobchodech, ale z farmy ve Vápenném Podolu.

Osm druhů vín

„Rovněž jsme zjistili, že hosté ocení, když je husa vykostěná a oni nemusí obírat kosti. V nabídce budeme mít rovněž osm druhů Svatomartinských vín," poznamenal Josef Raba.

Svátek svatého Martina ale není nutné slavit jen se skleničkou vína v ruce a v restauraci. V Lázních Bohdanči chystají příjezd svatého Martina na bílém koni. Akci pořádá Mateřská škola Lázně Bohdaneč ve spolupráci s Městsko-lázeňským informačním centrem.

„Sraz účastníků je v 17 hodin na zahradě mateřské školy. Příchod zimy přivítají všichni písničkou, poté se vydají lampionovým průvodem ulicí Za Sokolovnou k ulici Dr. Tyrše," řekla Lenka Křivská z odboru rozvoje města.

Kde lze oslavit svatého Martina?
• Potrefená husa Pardubice
Od 7. do 16. listopadu připravili v Potrefené huse speciální menu, ve kterém nechybí husí kaldoun, husí jatýrka, pečené husí stehno nebo husa plněná nádivkou z jedlých kaštanů, žemle a slaniny. Připravena jsou i Svatomartinská vína a speciální nefiltrované pivo.

• Cartellone Pardubice
Ke svatomartinským slavnostem se Cartellone připojuje speciálním menu, které tvoří třeba husí paštika, pečená husa s podzimním ovocem nebo husí stehno na tymiánu s houbovým kubou.

• Bonté Pardubice
Pardububická restaurace připravila od 11. do 16. listopadu speciální menu. Podávat se bude husa i mladá vína.

• Vinný šenk Pardubice
V pardubické vinotéce chystají prezentaci vín z vinařství Štěpán Maňák či Zborovský.

• Restaurace Zámek Choltice
Od 7. do 16. listopadu podávají v Cholticích svatomartinské speciality. Kromě pečené vykostěné husy nebo husí paštiky nabízí zámecká restaurace také například kachnu na pomerančích. Vybrat si lze z dvaceti druhů nejen Svatomartinských vín.

• Pečené svatomartinské husy lze v tomto týdnu nalézt na menu mnoha dalších restaurací na Pardubicku a od 11. listopadu od 11 hodin bude možné ve vinotékách ochutnat a zakoupit také Svatomartinské víno.

Autor: Lukáš Dubský

10.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies