VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Michaela Naumecová dostává za své domácí džemy ocenění. Babičky by měly radost

Sobětuchy - Michaela Naumecová se zabývá výrobou marmelád, sirupů a povidel. Její poctivé výrobky sklízejí ocenění.

6.10.2016
SDÍLEJ:

Michaela NaumecováFoto: Radek Naumec

Jak jste se k výrobě těchto dobrot dostala? Případně kdy se stalo, že jste výrobky začala oficiálně nabízet k prodeji?
Uvažovala jsem, jak skloubit rodinu a práci, chtěla jsem něco tvořit a zrovna jsem si přečetla článek o paní, co vyrábí marmelády a živí se tím. Zkusila jsem to také. Od nápadu po první prodej to byla ale dlouhá cesta, která trvala více než rok.

Výroba marmelád, sirupů a povidel je věc nejen časově, ale i prostorově náročná. Kolik toho stihnete uvařit a kde vlastně berete ovoce?
Co se týče prostoru, v domě mám malou výrobnu, ve které navařím jen zhruba stovky skleniček. Není to žádná průmyslová výroba, nepoužívám stroje. Vše zpracovávám ručně, od krájení ovoce a vaření, po plnění do skleniček a ručně psanou etiketu. Ovoce kupuji od místních sadařů a zároveň je tím podporuji. Proč dovážet ovoce přes půlku planety, když zde máme kvalitní ovoce? Bylinky do sirupů jsou většinou z mé zahrádky.

Nemohli jsme si nevšimnout, že jste za své výrobky dostala i ocenění. Jaké to bylo?
Ano, jsem moc hrdá na to, že jsem loni i letos získala za své džemy ocenění Regionální potravina. Letos jsem uspěla se dvěma svými dobrotami i v soutěži MLS Pardubického kraje. Od začátku jsem držitelkou regionální značky ŽELEZNÉ HORY. Nejen v těchto soutěžích hrdě podporuji Sobětuchy a je to pro mě důležité.

Ve vaší nabídce jsou i velmi zajímavé výrobky a netradiční kombinace, jako třeba šeříkový sirup nebo rebarborový džem s vanilkou. Kde čerpáte inspiraci pro výrobu?
Inspirace je všude, čerpám z časopisů, knih i internetu. Zajímavé rady mi dávají i nakupující na jarmarcích a jejich reakce jsou pro mě velikým přínosem. Tak například kombinaci meruňky+jahody s velmi zajímavou, nečekaně výbornou, voňavou a s krásnou barvou, mi poradila jedna šikovná maminka ze Sobětuch a já jí tímto děkuji.

Limonádu z vašich sirupů nabízí i v hospůdce u Spálenských, kde jinde lze vaše výrobky koupit?
Nabídka limonád v hospůdce u Spálenských je skvělý příklad spolupráce na lokální úrovni. Já nasbírám bylinky na své zahrádce, zpracuji v Sobětuchách a tady se také limonáda vypije. Co je víc? Své výrobky nabízím nejvíce na jarmarcích, přímo svým zákazníkům, kteří se ode mne dozví, že vše zpracovávám ručně, pracuji s kvalitními českými surovinami a nepoužívám žádné chemické přísady, dochucovadla ani aromata. Je to poctivá práce a výroba, jako za časů našich babiček.

Tomáš Jirotka

Autor: Redakce

6.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dálnice D8, ministr dopravy Ťok, premiér Sobotka
3 20

Buďte trpěliví, prosí řidiče Ťok

Brazilský prezident Michel Temer s manželkou.
4

Brazilský parlament obdržel obžalobu na prezidenta, může ho odvolat

Římu došla trpělivost, za koupání ve fontáně pokuta až 12 tisíc. A v Česku?

/VIDEO/ Léto je v plném proudu. Lidé se chystají na dovolené a i počasí napříč Evropou výletníkům přeje. V Paříži dokonce kvůli tropickým teplotám vyhlásili nouzový stav. Turisté tak při vysokých teplotách hledají útočiště především v útrobách památek či u fontán. Jenže takové osvěžení může nakonec přijít pěkně draho.

Aktivista Franc: Bez tlaku občanské společnosti by protikorupční zákony nebyly

/ROZHOVOR/ Iniciativa Rekonstrukce státu bude už brzy bilancovat své více než čtyřleté snažení. Jejím cílem bylo lobbovat za zákony, které mají největší protikorupční potenciál. Deník o nich hovořil s jednou z nejvýraznějších tváří iniciativy Pavlem Francem.

DOTYK.CZ

První světovou válku roznítil nedomrlý intelektuál, který dožil v Čechách

Jeho kulka rozpoutala válku, které podlehlo 40 milionů nešťastníků. Sarajevský atentátník Gavrilo Princip byl bystrý chlapec, v Srbsku dodnes obdivovaný – jmenují se po něm ulice a náměstí. Ovšem mučedníkem se nestal, v době atentátu byl totiž nezletilý a tudíž nemohl dostat oprátku. Princip dožil v Čechách, v terezínské pevnosti, kde jeho tělo rozežírala tuberkulóza a duši sžírala samota i zlé zprávy o válečném osudu jeho milované země.

Stížností na zubaře přibývá, lidem vadí špatná čeština a drahé služby

Jsme zahlceni stížnostmi od pacientů, hlásí Česká stomatologická komora. Každý měsíc jich prý dostanou několik. Stížnosti směřují hlavně na kolegy z cizích zemí. Důvody: zubaři nerozumí dobře česky, další lidem nutí příliš drahé výkony. U některých lékařů se navíc provalilo, že nemají specializaci, kterou uvádějí na vizitce. To by mělo skončit, slibují stomatologové.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies