VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na svatomartinskou husu se nesmí spěchat

Orlickoústecko - Na svatého Martina jedině husu! Ale víte proč? K tomu, proč se husy staly tradičním pokrmem, se váží dvě legendy. Podle první svatého Martina rušily při kázání a za to pykají na pekáči, podle druhé se svatý Martin před svým zvolením biskupem skrýval mezi husami, které ho však – opět svým kejháním – prozradily.

9.11.2014
SDÍLEJ:

Svatomartinská husa, lokše a zelí.Foto: DENÍK/archiv

Ke svátku sv. Martina ale patří i tradiční pečivo, například svatomartinské rohlíky. Aby bylo menu kompletní, je třeba přidat i svatomartinská vína. Jak vyplývá z našeho přehledu, pochutnávat si na svatomartinské huse a degustovat první vína nových ročníků bude možné v řadě hospůdek a restauračních zařízení v okrese.

Svatomartinská husí pečínka, která potěší chuťové buňky, se bude servírovat i v Hostinci U Špičáků v Bystřeci, který se podle čtenářů Orlického deníku opět stal Hospůdkou roku. Z velkého množství objednávek se dá soudit, že si lidé na husičku raději zajdou, než aby se trápili s její přípravou doma. Podle hostinské Moniky Křivohlávkové to chce totiž trpělivost a čas. „My ji děláme bez nádivky, na přírodno, jen sůl a kmín. Čím déle se peče a na menší teplotu, tím lépe,“ říká hostinská. Ve vyhlášené hospůdce se husí pečínka servíruje se dvěma druhy zelí, červeným a bílým a se dvěma přílohami, houskovým knedlíkem a bramborovými špalíčky.

Gurmáni se tradičně scházejí v chalupě pod českotřebovskou rotundou sv. Kateřiny. Ale protože se blíží tradiční Jabkancová pouť, svatomartinské husy se tam nepečou. Eva Motyčková ze Spolku od sv. Kateřiny své rodině ale husu občas dopřeje. A jak ji připravuje? „Když peču husu, jen ji osolím a přidám kmín, jablka nebo něco podobného dovnitř nedávám. Důležité je ji pravidelně podlívat, aby nebyla suchá,“ doporučuje.

Kam na svatomartinskou husu

• Kramářova chata, Suchý vrch, 14. – 16. listopadu: Svatomartinské husy a víno

• Chata Hvězda, Andrlův chlum u Ústí nad Orlicí, 7. – 16. listopadu: Svatomartinské husy, Omaštění huby husou aneb Husa do břicha. Dne 11. 11. v 11 hodin otevírání prvních svatomartinských vín

• Penzion Koliba, Hrádek, 13. – 17. listopadu: Svatomartinské husy

• Hotel Bravo, Česká Třebová, 11. – 16. listopadu: Svatomartinské hodování a vítání mladého vína. Husí sádlo s chlebem každému jako lehký předkrm před husičkou

• Via Ironia, Vysoké Mýto: Svatomartinské posvícení, pečené husí stehno, houskový a bramborový knedlík, červené a bílé zelí, svatomartinská vína

• Penzion Jangelec, Vysoké Mýto, 7. – 16. listopadu: Svatomartinské husy a mladá vína

• Restaurace Tvrz Orlice, Letohrad, 11. – 16. listopadu: Svatomartinská nabídka

• Restaurace Koupaliště, Lanškroun, do 9. listopadu: speciální menu se svatomartinskou husou a víny

• Kulturní centrum, Jablonné nad Orlicí, 11.11. od 15 hodin: ochutnávka svatomartinských vín, pořádá Kavárna Pod Kopečkem ve spolupráci s odborem kultury MÚ

• Hostinec U Špičáků, Bystřec: Martinská husí pečínka

Kolik vás slavnostní oběd bude stát?

Orlickoústecko – Pokud si nebudete péct husu doma, ale rozhodnete se vyrazit do restaurace na slavnostní oběd, počítejte s vyššími výdaji. V českotřebovském hotelu Bravo za čtvrtku husy s červeným a bílým zelím a domácími špekovými a bramborovými knedlíky zaplatíte 239 korun. Tvrz Orlice v Letohradu podobný chod nabízí za 198. Pokud si ovšem dáte i předkrm, polévku a dezert, přičtěte na osobu sto až dvě stě korun. A pak samozřejmě víno, za láhev toho svatomartinského počítejte zhruba dvě stě korun. (red)

Pranostiky:

Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.

Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.

Když svatý Martin se sněhem přiběžel, bude v něm celý měsíc ležet.

O Martině po ledu – o Vánocích po blátě.

Na svatého Martina bývá dobrá peřina.

Na svatého Martina slunečno – dlouhá zima

Zdroj: www.svatek.org

Svatomartinské mše

Novodobou tradici svatomartinských mší založil před několika lety výbor Asociace soukromého zemědělství regionu Svitavy a Ústí nad Orlicí. Navázal tak na skutečnost, že se děkovné mše konávaly na svátek svatého Martina na Litomyšlsku v době, kdy už bylo vše sklizeno, pravidelně až do roku 1948.

Oblíbená mše, která pokračuje setkáním členů a jejich rodin, se uskuteční i letos, a to 14. 11. v 17.45 hodin v Litomyšli.  (zr)

Autor: Šárka Mikulecká, Dana Pokorná

9.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies