VYBERTE SI REGION

Není radno sbírat promrzlé hřiby, chutnat určitě nebudou

Chrudimsko – Ještě nedávno se houbaři radovali, jaké úlovky se dají v lesním porostu najít. Radost jim však zkazil první sníh a mráz, který se o víkendu přihnal.

31.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Jiří Laštůvka

Podle známého hlineckého mykologa Jiřího Laštůvky jsou houby přešlé mrazem už nejedlé: „Zejména hřibovité houby nesmí zmrznout a pak rozmrznout. Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů do buněk, a mohou ji tak roztrhat a usmrtit. Na rozkládacích procesech se pak přiživí bakterie a plísně, což bychom rozhodně jíst nechtěli."

Jiří Laštůvka však obratem uklidňuje. „Toxické látky v rozmrzlé houbě nejsou tak jedovaté, aby mohly člověka zabít. Mohou mu však způsobit žaludeční potíže, průjmy a zvracení."

Snadné poznání

Rozmrzlou houbu lze poznat na první pohled. Podle mykologa je vodnatá a rozpadá se. Někdy to lze poznat až po nakrojení. Mění se i chuť houby a také její vůně.

Ti, kteří doteď uskladňovali houby v mrazáku, však mohou být klidní, otrava toxiny jim nehrozí.
„Když houbu vyndáme z mrazáku, tak ji ihned zpracujeme, takže se v ní nestihnout vytvořit škodlivé látky. V přírodě ale nevíme, jak dlouho už tam houba rozmrzá. A čím déle se to děje, tím více škodlivých látek bude obsahovat," vysvětluje problém Jiří Laštůvka.

Příchod zimy však pro houbaře neznamená konec sezony, naopak. Objevují se zimní druhy hub, které rostou, jen když se teplota pohybuje okolo dvou stupňů pod nulou.

Nové houby

Mezi nejhojnější druhy zimních hub patří třeba léčivá hlíva ústřičná, která roste na kmenech a pařezech listnatých stromů, nebo penízovka sametonohá. Tato houba má až medově nahnědlou barvu. Pokožka u mladých plodnic bývá většinou sametově hebká.

LUKÁŠ VANÍČEK

Autor: Redakce

31.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies