Stálá expozice v budově zámku, nazvaná již několik let „Umění nábytku v proměnách století" a seznamující návštěvníky při pětačtyřicetiminutové prohlídce s nábytkovým uměním od doby baroka po secesi, je od počátku května do konce září přístupná denně (!), to znamená i v pondělí, mezi 10. a 16. hodinou. Téměř shodnou otevírací dobu nabízí „První české muzeum cyklistiky", které je možné nalézt stále v budově bývalého barokního špejcharu, konkrétně v několika patrech této nápadné budovy stojící v kopečku za zámkem. Je tu jen jeden rozdíl: muzeum je otevřeno pokaždé až do pěti odpoledne.

Zámecké zahrady, upravené k procházkám a posezení, a to i pro účastníky častých svatebních obřadů, jsou přístupné běžně. Část zámku se dá obejít také od rybníka na návsi, pohled se nabízí rovněž od silnice vedoucí k Cerekvici nad Loučnou.

Galerie anglických klobouků, otevřená vloni 2. června, pozve první zájemce o půvabnou a inspirativní módu počátkem června: pak bude otevřeno i v červenci a srpnu, a to rovněž denně a po všechny tři měsíce až do páté hodiny odpolední.

V kavárně je instalovaná „Malá galerie". V ní je možné potěšit se obrazy a sochami: ve třech letních měsících také každý den, a to až do osmnácti hodin, což bude nejdelší čas určený k prohlídkám v celém novohradském areálu. Návštěvník rozhodně nepřehlédne skutečnost, že v galerii se neplatí vstupné.

Kdo ještě nebude zámkem dostatečně nasycen, vyjede kousek do kopce po silnici směrem k Chotovicím a Litomyšli a prohlédne si část farmy, jejíž výběh přiléhá právě k této komunikaci. Zvláště děti tady obdivují z bezprostřední blízkosti statné exempláře jelena lesního a daňka evropského. (jko)