VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Oprašte košíky, už začaly růst!

Orlickoústecko – Konečně je to tu! Houby rostou. A ve velkém. A to si již někteří skeptici mysleli, že letošní sezona bude stát „za houby".

29.8.2013
SDÍLEJ:

Houbařské žně zažila v lese paní Kesselgruberová, která do redakce Orlického deníku poslala fotky svého úlovku z úterý. Takové množství krásných hub se podařilo nasbírat za dvě a půl hodiny v okolí Horní Dobrouče. Foto: archiv

Že se houbařská sezona teprve rozjede, věřil i mykolog Libor Tmej. Vláčný začátek  zapříčinilo malé množství srážek a velké horko. „Sezona může být pěkná a protáhnout se až do listopadu," říká mykolog.  Na výzvu Orlického deníku už zareagovali první  houbaři a poslali nám fotografie svých bohatých úlovků. Do lesa kolem Jamného se předevčírem vypravil i Mirek, po hodince z něj doslova utíkal s košíkem přetékajícím houbami, hlavně pravými hřiby. „Vůbec jsem je nemusel hledat, jenom jsem sbíral. Hřiby byly všude, i na cestě," svěřil se.

Choceňský mykologický klub má na tamním zámku otevřenou poradnu, kde houbařům s neznámými houbami poradí. „Otevřena je každé pondělí od 16 do 18 hodin, jsme k dispozici pro kohokoliv, kdo potřebuje pomoct s určením. To je základní věc, při jakékoliv pochybnosti houby nekonzumovat, ale raději vyhodit nebo vyhledat odborníky a zjistit, o jaký druh jde," podotýká Libor Tmej. V poradně platí přímá úměra, čím víc hub roste, tím více dotazů na mykology přichází.

Riziková nemusí být jen samotná záměna hub, ale i jejich nedostatečná tepelná úprava, jak dokládá nedávný případ ze Žamberka. Zde se smaženicí, zřejmě z hřibu koloděje, přiotrávilo šest lidí. „Každoročně způsobuje otravy i václavka obecná. Ta je také za syrova jedovatá a je třeba ji zpracovávat déle, minimálně dvacet minut," radí mykolog.

Výstavy hub

A pořád se najdou houbaři, kteří podceňují notoricky známé pravidlo, že se nesmí sbírat houby do igelitových pytlíků, protože by se mohly zapařit. „Pořád se to stává. Lidé nasbírají velké množství a snaží se ho našlapat do tašek, aby se jich vešlo co nejvíc. Houby jsou velmi citlivé na přepravu a skladování. Potřebují být uloženy vzdušně. Platí pravidlo raději méně, než více a riskovat druhotné otravy," dodal Libor Tmej. Mykolog pomůže houbařům s určením druhů na výstavě, která začíná dnes a potrvá do soboty v muzeu v Králíkách. Poradna bude rovněž součástí tradiční výstavy choceňského  klubu, která se bude konat na  zámku od  20. do 22. září.

Autor: Dana Pokorná

29.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
9 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies