Zkrachovalou továrnu město koupilo a pracuje na smysluplném využití areálu. Vedení města zveřejnilo odpovědi, jakékoli pochybení odmítá.
Je zapojení veřejnosti dostatečné, ptá se mimo jiné Spousti. „Na poměry současného obecného nezájmu o konstruktivní věci veřejné považujeme zapojení ústecké veřejnosti za nad očekávání příznivé," vzkázalo vedení města. V dalších odpovědích se vyjádřilo k plánovanému spojení domu dětí a mládeže s Centrem rozvoje či k platu manažerky. Odmítlo, že by kvůli revitalizaci Perly využívalo služeb PR agentury. Spousti zhodnotilo odpovědi města jako jasné a přímočaré. „Naším konáním se snažíme o to, aby k tak velké veřejné investici existovala diskuze a shoda nejen v zastupitelstvu, ale i v širší veřejnosti," vysvětlil sepsání otevřeného dopisu Petr Kulhavý za Spousti. Podle názoru spolku některé informace ve veřejném prostoru chyběly: „Občané města mají v tuto chvíli informaci, že město chystá projekt v hodnotě 70 až 75 milionů, u kterého se počítá s přímou investicí města ve výši 30 až 35 milionů."
Diskuze o Perle nekončí, své investiční záměry bude město veřejně prezentovat 26. října v Malé scéně.

Odpověd města Ústí nad Orlicí na otevřený dopis spolku Spousti

Odpověď na dopis Spousti.Zdroj: archiv

Odpověď na dopis Spousti.Zdroj: archiv

Odpověď na dopis Spousti.Zdroj: archiv

Odpověď na dopis Spousti.Zdroj: archiv

Odpověď na dopis Spousti.Zdroj: archiv

Odpověď na dopis Spousti.Zdroj: archiv

Spolku Spousti jsme se zeptali:

Považujete odpovědi za dostatečné?
Ano, odpovědi jsou pro náš spolek dostatečně jasné a přímočaré.
Samozřejmě bychom na některé reakce mohli položit doplňující otázky, ale to není v tuto chvíli naším cílem. Stejně tak lze některé interpretace v odpovědích zpochybnit, např. to, že "ze spolkem SPOUSTI bylo požadováno vybudování otevřené dílny a sdílených prostor pro využití široké veřejnosti". Náš spolek toto mohl formulovat jen jako nápad, neboť nikdy neměl mandát k tomu, aby něco takového požadoval. Ale ani přetahování o významy jednotlivých slov není teď naším zájmem.
Snahou otevřeného dopisu bylo dostat otázku chystané městské investice v Perle do povědomí veřejnosti dříve, než bude hotov projekt, se kterým se bude město ucházet o dotační peníze.
Občané města mají v tuto chvíli informaci, že město chystá projekt v hodnotě 70-75 mil Kč, u kterého se počítá s přímou investicí města ve výši 30-35 mil. Občané také vědí, že projekt zatíží městský rozpočet provozními náklady mezi 500 až 750 tisíc ročně. To by samo o sobě mělo stačit na vzbuzení jejich zájmu, protože se z pohledu rozpočtu našeho města jedná o poměrně velké částky. Na předkladatelích projektu je nyní to, aby veřejnost přesvědčili o přínosech takové investice.
Tyto informace podle nás ve veřejném prostoru chyběly, proto jsme položili své otázky formou otevřeného dopisu všem zastupitelům. Naším konáním se snažíme o to, aby k tak velké veřejné investici existovala diskuse a shoda nejen v zastupitelstvu, ale i v širší veřejnosti.

Jak se bude spolek Spousti dál angažovat v otázce budoucnosti Perly?
Pokud se vedení města a zastupitelé shodují na tom, že Centrum rozvoje kombinované s DDM generuje potenciál rozvoje společenského života a je zároveň řešením potřeby našeho města, není naším záměrem toto rozporovat.
Ostatně kritika, kterou vůči revitalizaci Perly vznášíme, se týká vedení procesu, nikoliv konkrétní náplně plánovaného projektu.
Povede-li se nad obsahem plánované investice ve městě nějaká veřejná debata, tak pouze upozorňujeme, že je dobré ji vést bez časového tlaku a že možnost čerpat dotace z evropských fondů by neměla být hlavním faktorem, který podobu takovéto investice určuje. Případní kritici pak nemusí být označováni jako ti, kdo město připraví o dotační peníze. Zároveň si myslíme, že Perla klidně může jít jinudy, že na hledání je pořád čas.
Budeme se tedy dál snažit, aby se o budoucnost Perly zajímalo a staralo co možná nejvíc občanů města. To byl náš cíl při pořádání akce Perla žije! a na něm se nic nemění. Ve zvýšení zájmu lidí o věci blízké pořád ještě vidíme příležitost Perly. Za Spousti, z.s. Petr Kulhavý