Používání motorových sekaček, kos a pil, křovinořezů, rozbrušovaček, cirkulárek a dalších hlučných spotřebičů se dokonce dostalo ještě před prázdninami na pořad jednání miřetického zastupitelstva. Debata se poté vedla hlavně o tom, zda by obec neměla kvůli zkrocení zmíněného problému přijmout příslušnou obecně závaznou vyhlášku.

Miřetičtí se nakonec i v době mnoha zákazů a regulací, všudypřítomných kamerových systémů, sériově vyráběných vyhlášek a stále nových a přísnějších evidenčních povinností rozhodli, že v tomto případě vsadí na obyčejnou lidskou slušnost. A zatím se jim to, zdá se, vyplácí.

„Sepsali jsme výzvu, s níž jsme se obrátili na naše občany i na vlastníky rekreačních nemovitostí a požádali jsme je, aby nepoužívali hlučné přístroje o nedělích a také o státních svátcích. Od té doby již uplynuly zhruba dva měsíce a já musím s potěšením říci, že stížností opravdu výrazně ubylo. Odhadem zhruba až o polovinu," konstatuje miřetický starosta Jaroslav Chour, podle kterého by mělo být přijímání omezujících vyhlášek až jedním z nejzazších řešení. „Myslím, že na vyhlášku je vždycky dost času," říká starosta doslova.

Problém s pilami a křovinořezy znají samozřejmě i leckde jinde. „Potíž s tím občas bývá i u nás v Chotěnicích, i když podobná vyhláška tady platí už delší dobu. Ale ve finále je stejně úplně nejlepší, když se sousedé dokážou dohodnout a najít pro sebe trochu toho pochopení," domnívá se například Václav Brynda, který žije ve zmíněné místní části Heřmanova Městce.

Vyhlášku omezující hluk přijali vloni například i v Hlinsku. Zákaz se tu ale netýká dopoledních hodin.