V Pardubicích budou vybírat nejlepší projekt na opravu chátrajícího areálu bývalé Tesly. Nejlepší způsob výběru městu doporučila poradenská firma, zakázku ještě musí schválit zastupitelé.

„Nepůjde o klasickou veřejnou zakázku, ale o takzvaný soutěžní dialog, který umožňuje zákon o obcích," vysvětlil náměstek pardubického primátora Jan Řehounek.

Soutěžní dialog dává prostor pro různé koncepce. Při klasickém výběrovém řízení by město dávalo přednost nejvyšší nabídce, zatímco takhle by měli mít politici možnost mluvit do toho, co v areálu naproti Pardubické nemocnici vznikne.

VSTUP DO DISKUSE

„Máme nějaká očekávání a takhle budeme moct vstupovat do diskuse, co v areálu bude. Finančně nejvýhodnější nabídka totiž nemusí být vždy ta nejlepší," vysvětlil náměstek.
Firma, která se pustí do revitalizace zanedbaného areálu, bude muset vyřešit dopravní napojení na Kyjevskou ulici.

Město totiž před lety získalo Teslu od Pardubického kraje, který měl dvě podmínky – při opravě se musí vyřešit dopravní napojení Pardubické nemocnice a zajištění parkovacích míst pro návštěvníky nemocnice.

„Jednání ohledně využití areálu sledujeme, avšak trváme na tom, aby jakákoliv aktivita nebyla vedena proti naší Pardubické nemocnici. Nechceme nadále ubírat našim zařízením zdravotní výkony," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Při rekonstrukci areálu bude nutné zachovat historickou administrativní budovu bývalé Telegrafie.

„Budova tvoří protihlukovou bariéru pro Pardubičky a podle posudku je ve velmi dobrém technickém stavu, takže by se mohla developerovi hodit. A pro toto území je třeba vybudovat alespoň 600 nových parkovacích míst," konstatovala náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková.