Jaký byl motiv telefonátů na mnoho míst po celé republice? To policisté zatím zjišťují. Prověřují také duševní stav muže, který bombami vyhrožoval.

Podle reakcí lidí, jichž se telefonáty dotkly, muž 
z Hradce obyvatele Pardubic spíše naštval než vyděsil.

„Kdyby někdo chtěl něco odpálit, tak to nebude dopředu oznamovat," uvedla na facebooku Pardubického deníku Pavla Pyšná.

Například na pardubickém magistrátu ale neuvažují o tom, že by po muži žádali finanční odškodnění za den, kdy byl ochromen celý úřad. „Neuvažovali jsme o tom, že bychom vyčíslovali škodu, která vznikla. 
V našem případě nejde 
o žádné omezení výroby.

Nejvíc poškozená byla 
v tomto případě veřejnost. Ti, co si potřebovali na našich úřadech něco vyřídit, bohužel nepochodili," řekl mluvčí pardubické radnice Radim Jelínek.

„Muž je doposud v režimu zadržení a probíhají s ním úkony trestního řízení, kdy se snažíme zjistit příčiny i motivy jeho jednání a stanovit správnou kvalifikaci jeho skutku," řekl Deníku mluvčí královéhradecké policie Jan Čížkovský. Podle něj policie muže s největší pravděpodobností obviní z trestného činu šíření poplašné zprávy.

Kriminalisté mimo jiné zjišťují duševní stav zadrženého muže, který bude zřejmě hrát i důležitou roli v soudním řízení. „Policisté také zjišťují, zda se muž podobného protiprávního jednání nedopouštěl i v minulosti," dodal mluvčí.

BOMBA NEBYLA NALEZENA

Jednačtyřicetiletý muž, zřejmě vozíčkář, v úterý dopoledne telefonicky oznámil, že na více než deseti místech Česka jsou uloženy bomby. Hrozba vyvolala mimo jiné nutnost evakuace všech budov pardubického magistrátu, tamější základní školy, jičínské radnice a také ochromila provoz pardubického hlavního nádraží.

„Z obou našich budov bylo evakuováno 150 úředníků a několik klientů," řekla mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová. Pardubický magistrát musel preventivně evakuoval hlavní budovu na Perštýnském náměstí i další domy.

Anonymní hrozba směřovala i na mladoboleslavský magistrát. pražské Hlavní nádraží a nádraží v Plzni. Důkladné prohlídky však žádné výbušné zařízení neodhalily. Akce, která skončila asi hodinu po poledni, zaměstnala stovky policistů.

„Za rok 2015 jsme řešili 214 případů podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy a zhruba polovina (120) případů bylo objasněno," uvedla mluvčí policejního prezídia Markéta Janovská.