Na středečním jednání pardubických zastupitelů se sice nepodařilo schválit ani program, ale hmatatelný výsledek tohle jednání přece jen má. Nezvykle sjednocenou opozici, která si na primátorovi vynutila další mimořádné zasedání. To se bude konat 
v pátek 24. června.

„Snad si vedení města uvědomí, že takhle nelze jednat. Máme signály, že budou chtít hledat nějaké řešení," podotkl zastupitel za KSČM Václav Snopek.

Je to skutečně nezvyk, aby si takovým způsobem „notovali" zástupci tak odlišných politických subjektů, jako jsou třeba komunisté, ODS či Pardubáci. Zato na druhé straně barikády patrně taková svornost nevládne. Podle zákulisních informací nejsou s tragikomickým vyústěním posledního jednání zastupitelstva spokojeni ani někteří členové radniční koalice.

Ihned po skončení středečního zasedání sehnala opozice 14 hlasů, díky kterým se bude jednání opakovat. Navrhovaný program je přitom úplně stejný jako ten, který ve středu zastupitelé neschválili. Opozice na něm nic měnit nechce.

„Pokud tady bude ochota jednat, tak jsme připraveni k diskuzi. Nepřekročitelným mantinelem je pro nás ale projednání všech připravených zpráv. Jsem schopen jednat o stylistické úpravě jednotlivých zpráv, nikoliv o jejich obsahu," řekl zastupitel za ODS Karel Haas.

Právě obsah dvou zpráv byl důvod, proč nechtěl pardubický primátor Martin Charvát (ANO) dané body zařadit na program jednání. „U těchto dvou bodů jsou zprávy nekvalitně připravené. Jsou totiž zavádějící a nereflektují skutečnost. My se diskuze nebojíme, ale tyto body nejsou připraveny tak, aby mohly být projednány na zastupitelstvu," uvedl na zasedání zastupitelů primátor.

Kompromis mezi názory koalice a opozice se při zasedání nepovedlo nalézt ani při dohadovacím řízení. „Primátor nám na přímý dotaz řekl, že pokud zprávy nepřipravíme v souladu s jeho požadavky, tak je v tomto volebním období jako řádné zprávy neprojednáme," konstatoval Karel Haas.

Pokud by i druhý pokus o projednání kontroverzních bodů skončil neúspěchem, je Haas připraven podniknout právní kroky proti vedení města.

„Nejsme žádní pučisté, ale nadešel čas, abychom jednali," poznamenal zastupitel Jiří Lejhanec (Patrioti Pardubic).

Průběh jednání se příliš nelíbil ani některým politikům koaličních stran. „Na jednání TOP 09 jsem navrhl, aby opozice měla legitimní právo projednat navržené body. Respektuji kompromis, kteří pak naši zastupitelé vyjednali. Kvůli neschopnosti primátora řídit schůzi ovšem k tomu projednání vůbec nedošlo," nechal se slyšet Jiří Čáslavka, který bude za TOP 09, Pardubáky, STAN a Patrioty Pardubic kandidovat do Senátu.

Pokusí se tedy opozice o odvolání některého z členů vedení města? Žádný takový návrh zatím politici připraven nemají, ale zároveň tuto variantu ani nevylučují. „Byl jsem k personálním změnám zdrženlivý, ale po posledním zasedání tuto zdrženlivost ztrácím," sdělil Karel Haas s tím, že za nejméně schopné členy vedení města považuje náměstky Jana Řehounka a Helenu Dvořáčkovou.

„Pokud by mě někdo chtěl odvolávat, možná je jedním z důvodů to, že naopak pracuji až moc. Jestliže by k tomuto kroku skutečně na mimořádném zastupitelstvu došlo, považovala bych jej za porušení koaliční smlouvy," reagovala náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.