Město nemá byty pro rodiny s dětmi, které se ocitnou v nouzi. Návrh Charity Přelouč na vybudování nových nájemních bytů v domě čp. 812 v ulici Karla Čapka zastupitelé zamítli kvůli příliš vysokým nákladům. Schválili ale aspoň vypracování koncepce, která jim má napovědět, jak nejlépe situaci v sociálním bydlení řešit.

SAMOŽIVITELKY VE HŘE O NÁJEM PROHRÁVAJÍ

„Chceme se zaměřit speciálně na pomoc matkám – samoživitelkám," uvedla starostka Přelouče Irena Burešová. Do budoucna nevylučuje ani výstavbu bytů určených právě pro matky 
s dětmi. Městských bytů si Přelouč ponechala minimum, většina byla prodána.

Neuspokojených žádostí 
o jejich přidělení ale město eviduje dost, kolem osmdesáti.

Sehnat střechu nad hlavou, to je pro chudé lidi nejsložitější úkol. „Když přijdou klienti s tím, že potřebují najít bydlení, hned vím, že je před námi obrovský problém," uvedla Rita Levinská, vedoucí služby Podpora rodiny Charity Přelouč. Nejohroženější skupinou jsou osamělé matky s dětmi, s nedostatečnými příjmy a bez podpory příbuzných, a pak rodiny jiného etnika.

„Město Přelouč má dobře vyřešené chráněné byty pro seniory a handicapované, ale matkám s dětmi nemáme co nabídnout," dodala Rita Levinská. Jejím velkým přáním je, aby se i rodiny 
v těžkých životních situacích dočkaly podobné možnosti slušného bydlení za dostupné peníze.

Charita pomáhá klientům podávat žádosti do nadací, které poskytují finanční příspěvky na obstarání bydlení. „V této oblasti se nám daří. Rodiny příspěvek většinou dostanou. O to víc nás mrzí, že ani s těmito penězi nemohou bydlení sehnat. Prostě převažuje poptávka nad nabídkou. Pronajímatel si z většího množství zájemců nikdy nevybere maminku, která je sama s dětmi," vysvětlila Rita Levinská.

CO ZBÝVÁ? PUTOVÁNÍ PO AZYLOVÝCH DOMECH

Matkám často nezbývá nic jiného než putovat po azylových domech, anebo žít na jedné z přeloučských ubytoven, což ale není prostředí vhodné pro děti. Naposledy se městu podařilo vybudovat dva malé byty místo bývalé služebny policie. Již jsou obsazené nájemníky.