Plody se nechají všestranně využít, například k přímému konzumu, k sušení, k výrobě povidel, k mražení apod.
Pro uskladnění vybíráme pouze kvalitní ovoce, které není vhodné uchovávat v sousedství řepy, brambor a podobné aromatické zeleniny, protože jablka a hrušky mohou tyto pachy přijímat.
Ovoci svědčí chlad
Vhodná teplota pro skladování ovoce by se měla pohybovat v rozmezí + 2 až + 5 °C. Vzdušná vlhkost na úrovni 85 až 95%.
Většina záhonů je již sklizena a tak je doba na jejich přípravu pro další sezonu. Podle půdních podmínek a časových možností však můžeme ještě obohatit půdu zeleným hnojením. Je to mnohem lepší než nechat do zimy vyrůst plevel a pokud nemáme hnůj i vhodný způsob doplnění humusu. Většinou vyséváme směs, která neobsahuje zelenině příbuzné druhy. Zajímavá je například oblíbená svazenka, vikev nebo lupina. Porost nenecháváme přerůst, aby se dal snadno zarýt, případně si před rytím usnadníme práci například kosou nebo sekačkou bez použití koše.
V září se vracejí mšice z bylinných hostitelů zpět na ovocné stromy a keře. Dojde-li k projevům jejich přemnožení na ovocných kulturách, musíme ještě zasáhnout vhodným přípravkem.
Petr Kumšta