VYBERTE SI REGION

Zlodějíčkové vykrádali kontejnery

Chrudim - Během pondělní služby museli chrudimští strážníci potrestat tři lupiče, kteří se rozhodli krást v místních prodejnách obchodních řetězců.

19.3.2015
SDÍLEJ:

Odborný garant projektu Fit s Deníkem a kouč Václav Krejčík.Foto: DENÍK/Martin Divíšek

Hezky pomalu

Jo-jo efekt je odpovědí na nevhodně zvolený způsob úpravy váhy. Je to stav organismu po prodělané striktní redukční dietě. Došlo k radikálnímu omezení energie a současně snížení bazálního metabolismu. Dřívější doby hladomorů měly podobný průběh. Tělo omezilo z důvodu nedostatku potravin klidový (bazální) metabolismus. Jedná se chování těla v klidu a zajištění zdrojů energie pro jeho základní funkce v klidovém režimu. Začalo šetřit, aby co nejdéle přežilo. Tímto omezením dojde ke zpomalení metabolismu. Následně, když se člověk, který podstoupil nevhodnou a rychlou dietu s výrazným úbytkem na váze, nají, tělo pookřeje a začne i z malých porcí uchovávat energii na horší časy. A samozřejmě začne přibírat kilogramy. Aby k tomuto nedocházelo, je třeba pod odborným dohledem řešit redukci váhy pomalým úbytkem na váze (cca 4 kg měsíc), sportovat (svaly spalují přebytek energie i v klidu), pravidelně jíst (i 6 krát za den v menších porcích, čímž zachováváte přísun energie pro organismus a ten nemá potřebu schraňovat na horší časy uvolní se a hubne), jíst dostatek zeleniny, pít hodně vody a pracovat na postupné přeměně stravovacích návyků.

Když budete málo jíst:

Zpomalíte metabolismu

Budete mít hlad a propukne nervozita

Ovládne vás únava

Svalová hmota bude mizet

Jo-jo efekt pravděpodobně přijde

Strava musí být vyvážená, pravidelná, plnohodnotná, abyste zajistili správnou funkci metabolismu. Když vhodně zvolenou stravu propojíte s adekvátní pohybovou aktivitou (aerobní, posilující a protahující komplexní pohyb) nastolíte vhodné podmínky pro zdravé hubnutí bez rizik pro zdraví. I dlouhé pauzy mezi jídly vás rychle dovedou k ledničce, kterou vybílíte a současne nutíte tělo, aby šetřilo a tak zpomalíte opět metabolismus.

Rozložení stravy

Při sestavování stravovacího programu se zaměřte i na glykemický index potravin, abyste eliminovali potraviny s GI nad 55. Při hubnutí je energie jednotlivých jídel rozložena: snídaně cca 25% denního příjmu a její složení by mělo obsahovat dostatek komplexních sacharidů. Dopolední svačina i odpolední by mohly obsahovat každá cca 10% enerige denního příjmu. Oběd 35-40% a měl by být složený ze sacharidů i bílkovin zhruba ve stejné míře. Večeře 20-25% energie s minimálním zastoupením sacharidů a tedy s převahou bílkovin, jako např: maso, ryby, luštěniny, mléčné zakysané výrobky, sýry. Zelenina by měla být součástí oběda i večeře. Pokud chcete hubnout, podíl bílkovin by se z běžných 15-25% měl zvýšit na 25-30% oproti tukům. Bílkoviny mají vyšší sytost, jsou zdrojem pro regeneraci a také se hůře metabolizují, což znamená, že tělo vydá více energie na jejich zpracování.

Autor: Redakce

19.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Třetina mladých Japonců věří, že se upracuje k smrti

Mladické nadšení a optimismus u Japonců do třiceti let nehledejte. Z celé planety jsou nejvíce pesimističtí. Mají strach z budoucnosti a bojí se mít i děti.

Italský premiér Renzi po prohře v referendu ohlásil svou demisi

Řím - Italský premiér Matteo Renzi Renzi po těžké porážce v nedělním referendu o reformě ústavy ohlásil, že dnes podá demisi. V televizním vystoupení řekl, že výsledky referenda jsou naprosto jasné a že přebírá plnou odpovědnost za porážku.

Z izraelského nákupu ponorek prý bude profitovat i Írán

Tel Aviv - Aféra kolem nákupu dalších tří ponorek pro izraelskou armádu nabrala nové obrátky. Objevily se totiž informace, že v německé společnosti ThyssenKrupp, která je měla dodat, má podíl i úhlavní nepřítel židovského státu Írán. Informovala o tom agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies