VYBERTE SI REGION

Správná palačinka nebo tvorba fiktivní firmy

Polička - Děti se na vyhlášené poličské škole mohou naučit velkou kuchařskou či barmanskou show, zažili i to, jak se správně hospodaří v podniku.

14.12.2014
SDÍLEJ:

Správná palačinka nebo tvorba fiktivní firmyFoto: DENÍK/Bohuslav Stehno

Což takhle mít ze syna špičkového barmana, z dcery například vyhlášenou kuchařku, anebo budoucí úspěšnou podnikatelku, v odvětví, na které si jen vzpomene. Takové obory představila na svém dni otevřených dveří Střední odborná škola a střední odborné učiliště v Poličce vychovávají špičky ve svém oboru. „Záleží na každém, co je z jeho pohledu atraktivní. Z našich oborů to může být takřka cokoliv. Ale když se nad tím zamyslím, pravda je, že na trhu práce scházejí třeba kvalitní řezníci," říká ředitel školy Boris Preissler.

Rodiče si na rozsáhlé prezentaci umu současných studentů mohli luxusně prověřit to, čemu se budou jejich děti v následujících letech věnovat. „Přemýšlím, na jaký obor dáme dceru. Zaujal mě tu adventní věnec a hned mě napadlo, že by jí to mohlo bavit. Je zručná, má smysl pro detail. Ale nejvíc ze všeho se vzhlíží v kuchařce. Uvidíme," usmívala se jedna z maminek Růžena Bednářová z Litomyšle. Kdo ví, třeba by ji skutečně zaujala práce v kuchyni. Jak se správně připravují flambované palačinky v rumovém „nášupu" předvedli návštěvníkům školy poměrně úspěšná studentka Diana Koháková: „Rozpustíme cukr s máslem, zalijeme to džusem, do této lázně potom ponoříme palačinku a následně ji přelijeme rumem. Potom dozdobíme šlehačkou, cukrem a čokoládou. Je to velice rychlé. Příchuť rumu poznáte, ale alkohol se vypaří."

Zní to lákavě. Kromě toho je to jedna velká show. Stejně jako když se s likéry v rukou oháněli barmani, nebo další studenti ozřejmovali, jak se vlastně správným způsobem připravuje čaj, či jak se úhledně vyřezává do ovoce. I to se děti perfektně naučí. A pokud v sobě objeví i podnikatelské sklony, profesorka Bronislava Pražanová je naučí, jak vypadá chod firmy. „Zřídí si i fiktivní účet a musí správně hospodařit," dodala.

Autor: Bohuslav Stehno

14.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do chřtánu vulkánu: geologové kopnou do sopky i příští rok

Cheb – Vyhloubit několik metrů dlouhou štolu a nechat veřejnost nahlédnout do chřtánu vulkánu. To je projekt, na kterém už několik měsíců pracuje Geofyzikální ústav Akademie věd v Praze. Geologové už dokonce část bývalé štoly z 19. století ve vyhaslé sopce Komorní hůrka vyhloubili. Nyní už je jasné, že projekt bude zdárně pokračovat i v příštím roce, kdy na něj Akademická rada Akademie věd věnuje dalších 200 tisíc korun.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Trump vybral za ministra práce šéfa fastfoodového řetězce

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Trumpův štáb to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies