Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Studenti napekli stovky jidášů a mazanců, ježibaba v chaloupce bílý perník

Pardubicko - Umíte si uplést velikonoční pomlázku? Dříve to uměl každý kluk, dnes mívají problém zkrotit osm vrbových proutků i dospělí.

26.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/Radek Petrášek

Skoro čtyři stovky mazanců, pět set jidášů a nepočítaně beránků a zajíčků upekli před Velikonocemi studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v Pardubicích. Dnes jim začínají zasloužené prázdniny.

Těsto, které voní vanilkou a máslem

„Na mazance používáme stejné těsto jako na vánočku, ale může být volnější, protože odpadá pletení, jen se ručně stočí do tvaru," vysvětlila učitelka technologické praxe Hana Nykodymová.

Těsto na mazance je poctivé, bez zbytečných konzervantů a jiných chemických příměsí. Na deset kilogramů mouky dávají ve škole dvacet žloutků plus ještě šestnáct celých vajec. Přitom norma je v tomto případě jen čtyři kusy vajec na deset kilogramů mouky.

Těsto voní rozinkami, máslem, citronovou kůrou, rumem a vanilkou. Mazance jsou zdobené mandlemi.

Jiné těsto, méně sladké a bez rozinek, se používá na jidáše. „Děláme je tak, aby byly chuťově na rozhraní mezi běžným a jemným pečivem, ale rozhodně musí být máslové. Nikdy je ničím neplníme," sdělila Hana Nykodymová, která se svými studenty letos vyráběla stovky jidášů, tentokrát stylizovaných do podoby ptáčků. Jindy to jsou jenom uzly, anebo mají tvar preclíku. Vzhled tohoto pečiva ve školní dílně obměňují.

Řemeslníci 
se předvedou

Ale Velikonoce, to nejsou jen mazance a jidáše, ale také další tradice. Třeba pletení pomlázek z vrbového proutí. „Srovnat osm proutků, devátým omotat konec a rozdělit si poloviny. Pak už jen vždy vrchním z jedné strany proplétat mezi dva na straně protější a zase jej vrátit zpátky dospod," tak zní základní popis pletení pomlázky. To, co před lety zvládl každý kluk, se zdá dnes složité i dospělým. Pokud chcete vidět pletení pomlázek naživo a třeba se i něco přiučit, zamiřte v sobotu či v neděli mezi 9. a 16. hodinou do Perníkové chaloupky v Rábech na tamní Velikonoce.

„Návštěvníci o víkendu uvidí, jak se zdobí kraslice a jak se pletou pomlázky z vrbových proutků. Přijedou řemeslníci, kteří budou předvádět a prodávat své umění," pozval na sváteční program provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm. Prodávat se bude také bílý perník, který je světovým unikátem a k velikonoční Bílé sobotě patří.

Autor: Pavlína Roztočilová

26.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

U Hrabyně se 18. září sesunula část gabionové stěny u silnice I/11, fotografie z 25. zaří 2017.
2 7

Spadlá gabionová zeď na Opavsku? Na řešení nemá nikdo zájem, říká expertka

Sotva 12 hodin po oficiálním potvrzení výsledků složil dnes nový starosta Londýna Sadiq Khan přísahu.
3 8

Vypište nové referendum o brexitu, žádá starosta Londýna

Štech sebral klubům a sportovištím letošní dotace. Unie sportu protestuje

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) zrušilo pro letošní rok dotace určené tělovýchovným jednotám a sportovním klubům na údržbu a provoz sportovních zařízení. Uvedl to dnes v dopise ministr školství Stanislav Štech. Vysvětluje, že Program IV měl zásadní rozpory již v samotném vyhlášení a dotace se z něho nerozdělí. Česká unie sportu (ČUS) si hodlá stěžovat.

Před parlamentem na Zélandu se upálil český emigrant. Zřejmě na protest

Muž původem z bývalého Československa se minulý týden upálil před budovou parlamentu v novozélandské metropoli Wellingtonu. Motiv činu policii není znám, mohlo by se ale prý jednat o spory muže s bývalou manželkou, které se týkaly práva péče o děti. 

Pohřby neměla ráda. U mě stačí svíčka a šampaňské, říkávala Květa Fialová

Ještě před třemi lety při oslavě půlkulatin v Městských divadlech pražských (MDP), v nichž účinkovala (v posledních letech jako host) skoro šedesát let, oplývala chutí do života.

Dvojí kvalita potravin? EU proti ní hodlá bojovat

Evropská komise dnes vydala pokyny, které státům mají pomoci v boji s nekalými obchodními praktikami. Podle nich bude možné rozhodnout, jestli firma nabízí v různých zemích stejný výrobek různé kvality a porušuje tím právní předpisy EU. Na vypracování metodiky srovnávacích potravinářských testů komise vyčlenila jeden milion euro. Porušení legislativy bude možné řešit na evropské úrovni v rámci sítě pro ochranu spotřebitelů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení