VYBERTE SI REGION

Studenti napekli stovky jidášů a mazanců, ježibaba v chaloupce bílý perník

Pardubicko - Umíte si uplést velikonoční pomlázku? Dříve to uměl každý kluk, dnes mívají problém zkrotit osm vrbových proutků i dospělí.

26.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/Radek Petrášek

Skoro čtyři stovky mazanců, pět set jidášů a nepočítaně beránků a zajíčků upekli před Velikonocemi studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v Pardubicích. Dnes jim začínají zasloužené prázdniny.

Těsto, které voní vanilkou a máslem

„Na mazance používáme stejné těsto jako na vánočku, ale může být volnější, protože odpadá pletení, jen se ručně stočí do tvaru," vysvětlila učitelka technologické praxe Hana Nykodymová.

Těsto na mazance je poctivé, bez zbytečných konzervantů a jiných chemických příměsí. Na deset kilogramů mouky dávají ve škole dvacet žloutků plus ještě šestnáct celých vajec. Přitom norma je v tomto případě jen čtyři kusy vajec na deset kilogramů mouky.

Těsto voní rozinkami, máslem, citronovou kůrou, rumem a vanilkou. Mazance jsou zdobené mandlemi.

Jiné těsto, méně sladké a bez rozinek, se používá na jidáše. „Děláme je tak, aby byly chuťově na rozhraní mezi běžným a jemným pečivem, ale rozhodně musí být máslové. Nikdy je ničím neplníme," sdělila Hana Nykodymová, která se svými studenty letos vyráběla stovky jidášů, tentokrát stylizovaných do podoby ptáčků. Jindy to jsou jenom uzly, anebo mají tvar preclíku. Vzhled tohoto pečiva ve školní dílně obměňují.

Řemeslníci 
se předvedou

Ale Velikonoce, to nejsou jen mazance a jidáše, ale také další tradice. Třeba pletení pomlázek z vrbového proutí. „Srovnat osm proutků, devátým omotat konec a rozdělit si poloviny. Pak už jen vždy vrchním z jedné strany proplétat mezi dva na straně protější a zase jej vrátit zpátky dospod," tak zní základní popis pletení pomlázky. To, co před lety zvládl každý kluk, se zdá dnes složité i dospělým. Pokud chcete vidět pletení pomlázek naživo a třeba se i něco přiučit, zamiřte v sobotu či v neděli mezi 9. a 16. hodinou do Perníkové chaloupky v Rábech na tamní Velikonoce.

„Návštěvníci o víkendu uvidí, jak se zdobí kraslice a jak se pletou pomlázky z vrbových proutků. Přijedou řemeslníci, kteří budou předvádět a prodávat své umění," pozval na sváteční program provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm. Prodávat se bude také bílý perník, který je světovým unikátem a k velikonoční Bílé sobotě patří.

Autor: Pavlína Roztočilová

26.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies