VYBERTE SI REGION

Studenti napekli stovky jidášů a mazanců, ježibaba v chaloupce bílý perník

Pardubicko - Umíte si uplést velikonoční pomlázku? Dříve to uměl každý kluk, dnes mívají problém zkrotit osm vrbových proutků i dospělí.

26.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: ČTK/Radek Petrášek

Skoro čtyři stovky mazanců, pět set jidášů a nepočítaně beránků a zajíčků upekli před Velikonocemi studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v Pardubicích. Dnes jim začínají zasloužené prázdniny.

Těsto, které voní vanilkou a máslem

„Na mazance používáme stejné těsto jako na vánočku, ale může být volnější, protože odpadá pletení, jen se ručně stočí do tvaru," vysvětlila učitelka technologické praxe Hana Nykodymová.

Těsto na mazance je poctivé, bez zbytečných konzervantů a jiných chemických příměsí. Na deset kilogramů mouky dávají ve škole dvacet žloutků plus ještě šestnáct celých vajec. Přitom norma je v tomto případě jen čtyři kusy vajec na deset kilogramů mouky.

Těsto voní rozinkami, máslem, citronovou kůrou, rumem a vanilkou. Mazance jsou zdobené mandlemi.

Jiné těsto, méně sladké a bez rozinek, se používá na jidáše. „Děláme je tak, aby byly chuťově na rozhraní mezi běžným a jemným pečivem, ale rozhodně musí být máslové. Nikdy je ničím neplníme," sdělila Hana Nykodymová, která se svými studenty letos vyráběla stovky jidášů, tentokrát stylizovaných do podoby ptáčků. Jindy to jsou jenom uzly, anebo mají tvar preclíku. Vzhled tohoto pečiva ve školní dílně obměňují.

Řemeslníci 
se předvedou

Ale Velikonoce, to nejsou jen mazance a jidáše, ale také další tradice. Třeba pletení pomlázek z vrbového proutí. „Srovnat osm proutků, devátým omotat konec a rozdělit si poloviny. Pak už jen vždy vrchním z jedné strany proplétat mezi dva na straně protější a zase jej vrátit zpátky dospod," tak zní základní popis pletení pomlázky. To, co před lety zvládl každý kluk, se zdá dnes složité i dospělým. Pokud chcete vidět pletení pomlázek naživo a třeba se i něco přiučit, zamiřte v sobotu či v neděli mezi 9. a 16. hodinou do Perníkové chaloupky v Rábech na tamní Velikonoce.

„Návštěvníci o víkendu uvidí, jak se zdobí kraslice a jak se pletou pomlázky z vrbových proutků. Přijedou řemeslníci, kteří budou předvádět a prodávat své umění," pozval na sváteční program provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm. Prodávat se bude také bílý perník, který je světovým unikátem a k velikonoční Bílé sobotě patří.

Autor: Pavlína Roztočilová

26.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
15 18

Poslanec ČSSD chce od Babiše vědět, kde vzal peníze na dluhopisy

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
3 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

AKTUALIZOVÁNO

Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno

Řím - Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit. Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, který zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to dnes řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies