V úterý je ve Slovanském domě v Praze slavnostně vyhlásila agentura CzechInvest. Mezi jedenácti oceněnými figurovala i podnikatelská zóna Paprsek ve Svitavách. Získala první cenu.

Konkrétně byla oceněna výstavba závodu Schaeffler Svitavy, kterou vybudovala firma INA Lanškroun. Závod zahájil zkušební provoz v říjnu a stále nabírá pracovníky pro nové provozy. Do konce roku 2019 počítá s téměř tisícem pracovních míst. Na ploše 4,5 hektaru vyroste třípodlažní výrobní hala na vstřikování plastů a administrativní budovy celkem za zhruba 2,5 miliardy korun.

„Jsme moc rádi, že jsme získali ocenění. Mrzí nás, že je průmyslová zóna v tuto chvíli obsazená a nemáme možnost nabídnout prostor dalším investorům. Je pro nás výzva ji rozšířit," řekl starosta Svitav David Šimek. Ten převzal ocenění z rukou ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. „V roce 2015 CzechInvest dojednal investice za bezmála 45 miliard korun. Více než 30 procent všech investic šlo do high-tech projektů. To je jasný signál toho, že se Česká republika ve světě zapsala jako ideální destinace pro investice s vyšší přidanou hodnotou," poznamenal Jan Mládek.

Svitavská pobočka firmy INA bude vyrábět komponenty do automobilového průmyslu.