VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Syrová strava v horku pomůže

Chrudimsko - Letošní horké léto nás přímo vyzývá k tomu, abychom využili všechny možnosti, jak našemu organismu pomoci zdárně vysoké teploty zvládnout.

15.8.2015
SDÍLEJ:

KVĚTÁKOVÝ kuskus zasytí, ale strávníkovi nepřitíží.Foto: Dana Šťastná

Velmi důležitý je dostatečný příjem tekutin – především vody, která může být dochucená například citronem nebo mátou. Voda by neměla být příliš studená. Jestliže umíme poslouchat svoje tělo co se týká vhodných pokrmů, dáváme přednost čerstvé stravě v podobě ovoce a zeleniny, která právě dozrává a tudíž je dostupná ve vysoké kvalitě.

Čerstvá – syrová strava obsahuje vitamíny a enzymy, které jsou nezbytné pro fungování a zdraví našeho těla a nezatíží naše trávení tak jako strava zpracovaná tepelnou úpravou. Můžete vyzkoušet:

Květákový kuskus:

1 ks květáku
Svazek petrželky
Olivový olej
Hrst čerstvých, nepasterizovaných oliv
Citronovou šťávu z jednoho většího citronu
20 dkg malých rajčat
Mořskou sůl, pepř
Zelenou cibulku
Čerstvý špenát
Květák rozmixujeme na hrubo, olivy, rajčata i cibulku nakrájíme a vše smícháme.

Cuketové špagety s rajčatovým dresinkem:

1 větší cuketu
6 rajčat
2 stroužky česneku
Šťávu z 1 citronu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce umeocta, 1 lžíce sojové omáčky
1 větší cibule nakrájená na jemné kostičky

Cukety nastrouháme na speciálním struhadle (spiralizér) nebo nakrájíme na nudličky. Všechny suroviny kromě cibule rozmixujeme. Do hotového dresinku přidáme pokrájenou cibuli.

Melouny pomáhají

Léto je také vhodné období pro očistu organismu od škodlivých látek, které způsobují poruchy látkové výměny. Regenerační sílu má čerstvá zeleninová a ovocná šťáva, která obsahuje přirozeně strukturovanou vodu, éterické oleje, organické kyseliny, alkálie, vitamíny, stopové prvky a další látky.

Pomocí odšťavňovače si je můžeme snadno připravit a je příjemné je pít. Zatížené ledviny můžeme očistit například pomocí melounu. Komu nestačí, může k němu jíst žitný kváskový chléb, a to vše 2 – 3 týdny. Meloun má velmi nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 90 – 95% vody. Má značně antioxidační schopnost. Je bohatý na vitamín A a kyselinu listovou, z minerálních látek stojí za zmínku především obsah draslíku, vápníku, hořčíku a železa.

Melounový salát s rukolou

Půl středního melounu
25 dkg rukoly
1 větší červená cibule
10 dkg balkánského sýru
Vnitřek melounu nakrájíme na větší kousky, přidáme rukolu, na kostky nakrájený sýr a na jemné kroužky nakrájenou cibuli.
Z Kruhu zdraví vám přejeme dobrou chuť .

Dana Šťastná

Autor: Redakce

15.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.

Dejvice i Letnou trápí zápach. Může za to čistírna odpadních vod

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Česko zasáhly rozsáhlé kybernetické útoky, původci požadují výkupné

Aktuální vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je země podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce zasaženým státem. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. Antivirová firma Kaspersky Lab zatím celosvětově zaznamenala zhruba 2000 napadených uživatelů.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies