Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Syrová strava v horku pomůže

Chrudimsko - Letošní horké léto nás přímo vyzývá k tomu, abychom využili všechny možnosti, jak našemu organismu pomoci zdárně vysoké teploty zvládnout.

15.8.2015
SDÍLEJ:

KVĚTÁKOVÝ kuskus zasytí, ale strávníkovi nepřitíží.Foto: Dana Šťastná

Velmi důležitý je dostatečný příjem tekutin – především vody, která může být dochucená například citronem nebo mátou. Voda by neměla být příliš studená. Jestliže umíme poslouchat svoje tělo co se týká vhodných pokrmů, dáváme přednost čerstvé stravě v podobě ovoce a zeleniny, která právě dozrává a tudíž je dostupná ve vysoké kvalitě.

Čerstvá – syrová strava obsahuje vitamíny a enzymy, které jsou nezbytné pro fungování a zdraví našeho těla a nezatíží naše trávení tak jako strava zpracovaná tepelnou úpravou. Můžete vyzkoušet:

Květákový kuskus:

1 ks květáku
Svazek petrželky
Olivový olej
Hrst čerstvých, nepasterizovaných oliv
Citronovou šťávu z jednoho většího citronu
20 dkg malých rajčat
Mořskou sůl, pepř
Zelenou cibulku
Čerstvý špenát
Květák rozmixujeme na hrubo, olivy, rajčata i cibulku nakrájíme a vše smícháme.

Cuketové špagety s rajčatovým dresinkem:

1 větší cuketu
6 rajčat
2 stroužky česneku
Šťávu z 1 citronu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce umeocta, 1 lžíce sojové omáčky
1 větší cibule nakrájená na jemné kostičky

Cukety nastrouháme na speciálním struhadle (spiralizér) nebo nakrájíme na nudličky. Všechny suroviny kromě cibule rozmixujeme. Do hotového dresinku přidáme pokrájenou cibuli.

Melouny pomáhají

Léto je také vhodné období pro očistu organismu od škodlivých látek, které způsobují poruchy látkové výměny. Regenerační sílu má čerstvá zeleninová a ovocná šťáva, která obsahuje přirozeně strukturovanou vodu, éterické oleje, organické kyseliny, alkálie, vitamíny, stopové prvky a další látky.

Pomocí odšťavňovače si je můžeme snadno připravit a je příjemné je pít. Zatížené ledviny můžeme očistit například pomocí melounu. Komu nestačí, může k němu jíst žitný kváskový chléb, a to vše 2 – 3 týdny. Meloun má velmi nízkou energetickou hodnotu, obsahuje 90 – 95% vody. Má značně antioxidační schopnost. Je bohatý na vitamín A a kyselinu listovou, z minerálních látek stojí za zmínku především obsah draslíku, vápníku, hořčíku a železa.

Melounový salát s rukolou

Půl středního melounu
25 dkg rukoly
1 větší červená cibule
10 dkg balkánského sýru
Vnitřek melounu nakrájíme na větší kousky, přidáme rukolu, na kostky nakrájený sýr a na jemné kroužky nakrájenou cibuli.
Z Kruhu zdraví vám přejeme dobrou chuť .

Dana Šťastná

Autor: Redakce

15.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Peníze. Ilustrační foto.
3 15

Minimální mzda roste. Tisícům lidí kvůli tomu zdraží pojistné

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
AKTUALIZUJEME
4

Tělo novinářky z Madsenovy ponorky někdo záměrně rozřezal a potopil

Hongkong zasáhl mocný tajfun Hato, život ve městě se zastavil

Zaplavené ulice, stovky zrušených letů, mohutné stromy vyvrácené z kořenů, zavřené školy, obchody i burza. To je jen úvodní bilance tropické cyklóny Hato patřící na stupnici ROCI do nejvyšší, desáté kategorie.

DOTYK.CZ

Vinařský fond podpoří kampaní povinné značení domácích vín

Vinařský fond, který je marketingovou organizací českých a moravských vinařů, připravuje kampaň na podporu větší známosti povinného značení domácích vín trikolórou. Vytvoření kampaně stálo zhruba tři miliony korun, za její mediální nasazení fond zaplatí asi 5,5 milionu korun.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Netradiční VIP louka v centru Ostravy budí pozornost. Proč?

/FOTOGALERIE/ Květinový experiment v ostravských Komenského sadech budí zaslouženou pozornost nejen obyvatel města, ale také jeho návštěvníků. Kolem VIP louky budou i koně chodit „po špičkách“.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení