Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Lubné oceňovali nejlepší destiláty

Lubná - Poslední sobota v září patří v Lubné slavnosti pálenek. Je již tradicí, že ke koštu nejrůznějších ovocných destilátů patřil i bohatý program v místní pálenici a kulturním domě.

26.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Pálenice v Lubné funguje od roku 2003 a od té doby jí protekly hektolitry pálenky. V sobotu zde měli možnost ochutnat návštěvníci ovocný destilát z jablek, švestek a hrušek, které jsou na zahradách spíše vzácností. „Destilát z hrušek je opravdu lahodný a pijí ho muži i ženy. Třeba slivovice je výraznější a je v ní cítit pecka. Takže chutná více mužům. Ženy preferují jemnější destiláty jakým je právě hruškovice nebo třešňovice," prozradil majitel pálenice Zdeněk Jílek. Jeho osobní preference se neliší od většiny, neboť má raději jemné a voňavé pálenky. Ovocný destilát považuje za královnu mezi destiláty a uvedl návod, jak si jej nejlépe vychutnat. „Můžeme si dát i deset kalíšků, raději menších, které můžeme ovonět, ochutnat a pomaličku vypít. V tom já vidím tu spotřebu destilátu při posezení a jako navíc se máme o čem bavit, co hodnotit a posuzovat," prozradil majitel pálenice.

Svým postojem jakoby nakazil všechny přítomné, kteří se ohromně bavili nad malými kaléšky a užívali si jednu z typických vůní podzimu, ke kterým košty bezpochyby patří.

V letošním roce se dařilo zejména peckovinám, i když se nejvíce pálí jablka. Někdo si vozí kvas a jiní zase ovoce. Výsledný produkt může obsahovat padesát procent alkoholu a více. Jsou lidé, kteří si ho ředí doma. Například včelaři jej potřebují na rozpouštění propolisu a bylinkáři na výluhy z bylin. Vznik dobré pálenky začíná u správného výběru plodů. „Ze špatného ovoce dobrý destilát neuděláte," poznamenal základní pravidlo Zdeněk Jílek.

V Lubné soutěžilo 326 vzorků pálenek a nejlepší podle poroty vyrobil Aleš Kos z Jiřic. Zvítězila tak klasická slivovice. V kategorii netradičních destilátů zabodoval výrobek z exotického ovoce nashi.

V Lubné však nemysleli jen na chuťové pohárky hostů. Na pódiu se představila dechovka i mistr barmanského umění Václav Abraham. Zaujala i Zuzana Bubílková, kterou doprovodil Andrea Andrei s italskou kuchyní a hudební produkcí.

Autor: Petr Šilar

26.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Robert Pelikán
AKTUALIZOVÁNO
2 16

Žádost o vydání Babiše je motivována snahou ovlivnit volby, zopakoval Pelikán

Adam Matouš z Předlic má malé zemědělské hospodářství a někdo mu bezdůvodně tráví zvířata.
8

Mladému chovateli z Předlic zabili lidé už desítky zvířat

Krkonošská expedice na Špicberky. Tam, kde nezapadá slunce

Skupina krkonošských přírodovědců absolvovala expedici na severské souostroví Špicberky, přesněji v norštině Svalbard. Nejvyšší české hory za Arktidu vyměnilo na čtrnáct dní osm pracovníků Správy Krkonošského národního parku.

Evropu drancují lupiči sladkostí. Ve Švédsku ukradli čtyři tuny Ferrera

Řidič kamionu s nákladem čokoládových pochoutek spal na odpočívadle v jižním Švédsku. Hbití zloději zatím z návěsu „vymístili“ čtyři tisíce kilogramů nejrůznějších výrobků známé italské značky Ferrero.

Žalobce Zeman bude před komisí vypovídat. Pelikán ho zbavil mlčenlivosti

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán  se nakonec rozhodl zbavit mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Učinil tak poté, co mu dnes sněmovní komise pro vyšetřování úniku informací z vyšetřovacích spisů objasnila důvody, proč chce žalobce vyslechnout. 

Hrad Rychmburk zdobí střecha z keramických tašek

Rekonstrukce historické památky je choulostivá záležitost a klade vysoké nároky na projektanty i řemeslníky. Podívejte se, jak obdivuhodně se povedla nová střecha gotického hradu Rychmburk na Chrudimsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení