VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Lubné oceňovali nejlepší destiláty

Lubná - Poslední sobota v září patří v Lubné slavnosti pálenek. Je již tradicí, že ke koštu nejrůznějších ovocných destilátů patřil i bohatý program v místní pálenici a kulturním domě.

26.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Pálenice v Lubné funguje od roku 2003 a od té doby jí protekly hektolitry pálenky. V sobotu zde měli možnost ochutnat návštěvníci ovocný destilát z jablek, švestek a hrušek, které jsou na zahradách spíše vzácností. „Destilát z hrušek je opravdu lahodný a pijí ho muži i ženy. Třeba slivovice je výraznější a je v ní cítit pecka. Takže chutná více mužům. Ženy preferují jemnější destiláty jakým je právě hruškovice nebo třešňovice," prozradil majitel pálenice Zdeněk Jílek. Jeho osobní preference se neliší od většiny, neboť má raději jemné a voňavé pálenky. Ovocný destilát považuje za královnu mezi destiláty a uvedl návod, jak si jej nejlépe vychutnat. „Můžeme si dát i deset kalíšků, raději menších, které můžeme ovonět, ochutnat a pomaličku vypít. V tom já vidím tu spotřebu destilátu při posezení a jako navíc se máme o čem bavit, co hodnotit a posuzovat," prozradil majitel pálenice.

Svým postojem jakoby nakazil všechny přítomné, kteří se ohromně bavili nad malými kaléšky a užívali si jednu z typických vůní podzimu, ke kterým košty bezpochyby patří.

V letošním roce se dařilo zejména peckovinám, i když se nejvíce pálí jablka. Někdo si vozí kvas a jiní zase ovoce. Výsledný produkt může obsahovat padesát procent alkoholu a více. Jsou lidé, kteří si ho ředí doma. Například včelaři jej potřebují na rozpouštění propolisu a bylinkáři na výluhy z bylin. Vznik dobré pálenky začíná u správného výběru plodů. „Ze špatného ovoce dobrý destilát neuděláte," poznamenal základní pravidlo Zdeněk Jílek.

V Lubné soutěžilo 326 vzorků pálenek a nejlepší podle poroty vyrobil Aleš Kos z Jiřic. Zvítězila tak klasická slivovice. V kategorii netradičních destilátů zabodoval výrobek z exotického ovoce nashi.

V Lubné však nemysleli jen na chuťové pohárky hostů. Na pódiu se představila dechovka i mistr barmanského umění Václav Abraham. Zaujala i Zuzana Bubílková, kterou doprovodil Andrea Andrei s italskou kuchyní a hudební produkcí.

Autor: Petr Šilar

26.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
4 8

Finanční zpráva prověřuje v Agrofertu nezdaněné Babišovy dluhopisy

Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny
15 8

Babiš by měl sám opustit vládu. Dohnala ho minulost, říká Hamáček

V dubnu přišlo na silnicích o život 36 lidí, o jednoho méně než loni

Na českých silnicích zemřelo letos v dubnu 36 lidí, o jednoho méně než loni. Číslo vyrovnává tragickou bilanci z dubna před třemi roky, která byla nejnižší od roku 1990. Od začátku roku při dopravních nehodách v Česku zemřelo 124 lidí, což je o 19 méně než za první čtyři měsíce loňska. Vyplývá to z předběžných údajů policie.

Infografika: Škoda vyrobila miliontý Superb. Připomeňte si příběh vozu

Vlajkové lodi automobilky Škoda se daří skvěle. Nedávno totiž z výrobní linky sjel miliontý Superb.

Ukrajina zahájila stavbu obří hráze. Na Krym dál nepoteče voda

Úřady Chersonské oblasti na Ukrajině zahájily stavbu velké hráze, která by měla uzavřít přítok vody z Donu dál do Severokrymského kanálu a dál na Krym, který byl po volbách v roce 2014 připojen k Rusku. Kvůli okupaci této oblasti byly proti Rusku zavedeny ekonomické sankce.

Za ohýnky a popíjení hrozí pokuty, varují strážníci před čarodějnicemi

Čarodějnické oslavy v noci ze 30. dubna na 1. května jsou z pohledu pražských strážníků rok co rok stejné. Stejně jako hasiči a zdravotničtí záchranáři zaznamenávají i příslušníci městské policie během filipojakubské noci požáry související s nedostatečným zabezpečením ohňů. Občas se objeví případy nahnutých či naříznutých májek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies