VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Lubné oceňovali nejlepší destiláty

Lubná - Poslední sobota v září patří v Lubné slavnosti pálenek. Je již tradicí, že ke koštu nejrůznějších ovocných destilátů patřil i bohatý program v místní pálenici a kulturním domě.

26.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Dalibor Krutiš

Pálenice v Lubné funguje od roku 2003 a od té doby jí protekly hektolitry pálenky. V sobotu zde měli možnost ochutnat návštěvníci ovocný destilát z jablek, švestek a hrušek, které jsou na zahradách spíše vzácností. „Destilát z hrušek je opravdu lahodný a pijí ho muži i ženy. Třeba slivovice je výraznější a je v ní cítit pecka. Takže chutná více mužům. Ženy preferují jemnější destiláty jakým je právě hruškovice nebo třešňovice," prozradil majitel pálenice Zdeněk Jílek. Jeho osobní preference se neliší od většiny, neboť má raději jemné a voňavé pálenky. Ovocný destilát považuje za královnu mezi destiláty a uvedl návod, jak si jej nejlépe vychutnat. „Můžeme si dát i deset kalíšků, raději menších, které můžeme ovonět, ochutnat a pomaličku vypít. V tom já vidím tu spotřebu destilátu při posezení a jako navíc se máme o čem bavit, co hodnotit a posuzovat," prozradil majitel pálenice.

Svým postojem jakoby nakazil všechny přítomné, kteří se ohromně bavili nad malými kaléšky a užívali si jednu z typických vůní podzimu, ke kterým košty bezpochyby patří.

V letošním roce se dařilo zejména peckovinám, i když se nejvíce pálí jablka. Někdo si vozí kvas a jiní zase ovoce. Výsledný produkt může obsahovat padesát procent alkoholu a více. Jsou lidé, kteří si ho ředí doma. Například včelaři jej potřebují na rozpouštění propolisu a bylinkáři na výluhy z bylin. Vznik dobré pálenky začíná u správného výběru plodů. „Ze špatného ovoce dobrý destilát neuděláte," poznamenal základní pravidlo Zdeněk Jílek.

V Lubné soutěžilo 326 vzorků pálenek a nejlepší podle poroty vyrobil Aleš Kos z Jiřic. Zvítězila tak klasická slivovice. V kategorii netradičních destilátů zabodoval výrobek z exotického ovoce nashi.

V Lubné však nemysleli jen na chuťové pohárky hostů. Na pódiu se představila dechovka i mistr barmanského umění Václav Abraham. Zaujala i Zuzana Bubílková, kterou doprovodil Andrea Andrei s italskou kuchyní a hudební produkcí.

Autor: Petr Šilar

26.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies