Podle České televize je příčinou stížností nezvolení kandidátky ODS Jany Smetanové do krajského zastupitelstva.

"Návrhy zpochybňují volbu konkrétního kandidáta, požadují přepočítat hlasy," uvedla Dašková. Hlasování přezkoumá soud, krajský úřad mu již předal volební dokumentaci. Lhůta pro podávání návrhů na neplatnost voleb končí ve čtvrtek.

Stížnost na volby jejich celkový výsledek zřejmě nezmění. Soud může pouze rozhnout, že do zastupitelstva postoupí jiný kandidát ODS.

Podle České televize Smetanová s manželem kroužkovali jméno kandidátky ODS, po sečtení hlasů v okrsku číslo 66 však nedostala ani jeden preferenční hlas. Přitom zvolení do zastupitelstva jí uniklo jen o několik hlasů. Smetanová zasedala již v končícím krajském zastupitelstvu.

Volby v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD před KSČM a Koalicí pro Pardubický kraj (KPK). Z 45 mandátů jich získala 12 ČSSD, KSČM má 11 zástupců, KPK deset, ODS má šest mandátů, TOP 09 a Starostové pro Pardubický kraj a Strana práv občanů - zemanovci po třech mandátech. ČSSD již vytvořila společný vyjednávací tým se zemanovci, do koalice mohou přizvat buď KPK nebo komunisty. V prvním případě by v zastupitelstvu měly převahu 25, v druhém 26 hlasů.

Hejtmanství již svolalo na 2. listopadu ustavující zastupitelstvo, kde bude zvolen nový hejtman, jeho náměstkové a členové rady. Jeho konání podle Daškové návrh na neplatnost voleb neovlivní.