Sociální demokraty vede holický starosta Ladislav Effenberk, který je i dlouholetým krajským zastupitelem. Na druhém místě je personální manažerka Jitka Dostálová následovaná bývalými poslanci Miroslavem Váňou a Václavem Neubauerem. „Černým koněm" by mohl být Pavel Havíř, šéf pěti nemocnic Pardubického kraje, dříve ředitel nemocnice ve Svitavách.

Lídrem ODS je bývalý poslanec Radim Jirout. Druhá Magda Křivanová, starostka Hlinska na Chrudimsku, kandidovala neúspěšně v minulých volbách do Senátu, třetí a čtvrté místo patří starostovi Litomyšle na Svitavsku Michalu Kortyšovi a děkanovi Univerzity Pardubice a zastupiteli města Simeonu Karamazovi.

TOP 09 zvolila do čela starostu České Třebové Jaroslava Zedníka, mandát chtějí na dalších dvou místech znovu získat Jiří Skalický a Václav Cempírek.

Komunisté nejvíce důvěřují Květě Matušovské. Ta se v předchozích volbách dostala do Sněmovny ze čtvrtého místa kandidátky, když díky preferenčním hlasům „přeskočila" politického matadora Václava Snopka. Stranu práv občanů – zemanovci (SPOZ) má v regionu vést předseda strany Zdeněk Štengl, na dalších místech zřejmě budou náměstek hejtmana Jaromír Dušek a bývalý manažer pardubického hokeje Zbyněk Kusý.

Oživením by mohl být ve sněmovně devětatřicetiletý ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Jiří Junek, který kandiduje za KDU-ČSL. Má zkušenosti z komunální politiky a je organizátorem mnoha kulturních, zábavných i recesistických akcí. V minulých volbách lidovci propadli, i když v regionu získali 5,93 procenta hla­sů.

Zelení budou volit kandidáty na krajské konferenci 7. září. Věci veřejné svou kandidátku zřejmě nesestaví, jejich zástupci budou nejspíše figurovat na kandidátkách jiných subjektů.

Volby v roce 2010 v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD, 21,95 procenta hlasů jí vyneslo tři místa v Poslanecké sněmovně stejně jako ODS, kterou volilo 19,42 procenta voličů. Dva mandáty získala TOP 09, po jednom Věci veřejné a KSČM. Do výsledků se výrazně promítly preferenční hlasy, které odsunuly na nevolitelná místa nejvýše nominované politiky ODS, KSČM, TOP 09, Věcí veřejných a částečně i ČSSD.