VYBERTE SI REGION

Vánoční cukroví prý nepodraží

Klatovsko – Pekárny a cukrárny na Klatovsku začínají vonět po vánočním cukroví. To se právě v těchto dnech začíná péct. A i když k Vánocům patří každoročně také různé módní trendy v barevnosti ozdob, výzdoby a podobně, u cukroví to neplatí. Na Klatovsku bude na zákazníky čekat klasika. Žádný z pekařů se do experimentů pouštět nebude.

19.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ludmila Orvošová

„Novinky v sortimentu nejsou, jen jsme umělé krabičky vyměnili za papírové, což je hezčí pro oko," přiznává například Karel Javorský ze společnosti Cupeko Sušice. U klasiky zůstává také pekařství Fiala v Klatovech – Lubech, kde podle majitele Petra Fialy připraví pro své zákazníky jako každý rok 12 druhů cukroví. „Začínáme sněhovým cukrovím, pak pokračujeme čajovými druhy, rohlíčky, pracnami, slepovaným lineckým cukrovím. Vyrábíme ale i cukroví pro diabetiky," vysvětluje Petr Fiala. U Fialy v Klatovech napečou pro letošní Vánoce jednu tunu cukroví. Na něj zpracují podle majitele firmy 300 kilogramů těsta.

Vymykat se standardům nechce ani sušický pekař Karel Rendl. I tam zůstanou u jedenácti druhů klasického cukroví.

„Občas chce někdo ze zákazníků něco speciálního máslového. I to se dá zajistit, pokud o to má někdo zájem. Objednat se dá opravdu cokoliv," informuje Javorský. Výrobci se v dnešní době musejí přizpůsobovat požadavkům zákazníků. Konkurence je totiž v oboru i nabídce veliká.

Pekárny před Vánocemi připravují i různé štoly a slavnostní vánočky. Ty jsou prý oproti klasickým více zdobené mandlemi a používá se do nich více tuku a másla. Pečou se ale až těsně před svátky. „V dnešní době musíte mít napečeno do zásoby. Lidi už nechtějí objednávat. Chtějí přijít do obchodu a koupit si, co potřebují," tvrdí Fiala. ¨

Za vánoční cukroví si prý zákazníci letos nepřiplatí. Ceny údajně zůstanou stejné. Obchodníci si prý nemohou dovolit ceny zvýšit právě kvůli již zmíněné konkurenci. „Rozhodně se zákazník nemusí obávat toho, nakupovat cukroví s předstihem, třeba v polovině listopadu. Cukroví má vysokou trvanlivost a hlavně, každá hospodyně ví, že cukroví se musí nechat uležet," potvrzuje Javorský.

Autor: Ludvík Pouza

19.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

ČSSD chce zásadní reformu daní směrem k progresi, řekl Sobotka

Praha - Aktuální nastavení českého daňového systému vyhovuje velkým a bohatým, cílem ČSSD nejsou kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma směrem k progresi. Novinářům to po dnešním jednání širšího vedení sociální demokracie řekl předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka. Konkrétní parametry reformy chce sociální demokracie představit na jaře příštího roku.

Jídlo zdražuje. Kvůli EET to není, tvrdí Babiš

Praha – Doby, kdy se ceny skoro nehýbaly a inflace byla téměř na nule, minuly. Drahota roste a nová data Českého statistického úřadu to potvrzují. V listopadu byla inflace meziročně vyšší o 1,5 procenta, v říjnu to bylo meziročně „jen" 0,8 procenta.

Jan Železný: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují

Praha /ROZHOVOR/- Jaký je rozdíl mezi oštěpaři a oštěpařkami? Česká legenda Jan Železný (50) trénuje čtyři ambiciózní reprezentanty: Chlapi se poperou, ale druhý den spolu trénují.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies