VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví prý nepodraží

Klatovsko – Pekárny a cukrárny na Klatovsku začínají vonět po vánočním cukroví. To se právě v těchto dnech začíná péct. A i když k Vánocům patří každoročně také různé módní trendy v barevnosti ozdob, výzdoby a podobně, u cukroví to neplatí. Na Klatovsku bude na zákazníky čekat klasika. Žádný z pekařů se do experimentů pouštět nebude.

19.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Ludmila Orvošová

„Novinky v sortimentu nejsou, jen jsme umělé krabičky vyměnili za papírové, což je hezčí pro oko," přiznává například Karel Javorský ze společnosti Cupeko Sušice. U klasiky zůstává také pekařství Fiala v Klatovech – Lubech, kde podle majitele Petra Fialy připraví pro své zákazníky jako každý rok 12 druhů cukroví. „Začínáme sněhovým cukrovím, pak pokračujeme čajovými druhy, rohlíčky, pracnami, slepovaným lineckým cukrovím. Vyrábíme ale i cukroví pro diabetiky," vysvětluje Petr Fiala. U Fialy v Klatovech napečou pro letošní Vánoce jednu tunu cukroví. Na něj zpracují podle majitele firmy 300 kilogramů těsta.

Vymykat se standardům nechce ani sušický pekař Karel Rendl. I tam zůstanou u jedenácti druhů klasického cukroví.

„Občas chce někdo ze zákazníků něco speciálního máslového. I to se dá zajistit, pokud o to má někdo zájem. Objednat se dá opravdu cokoliv," informuje Javorský. Výrobci se v dnešní době musejí přizpůsobovat požadavkům zákazníků. Konkurence je totiž v oboru i nabídce veliká.

Pekárny před Vánocemi připravují i různé štoly a slavnostní vánočky. Ty jsou prý oproti klasickým více zdobené mandlemi a používá se do nich více tuku a másla. Pečou se ale až těsně před svátky. „V dnešní době musíte mít napečeno do zásoby. Lidi už nechtějí objednávat. Chtějí přijít do obchodu a koupit si, co potřebují," tvrdí Fiala. ¨

Za vánoční cukroví si prý zákazníci letos nepřiplatí. Ceny údajně zůstanou stejné. Obchodníci si prý nemohou dovolit ceny zvýšit právě kvůli již zmíněné konkurenci. „Rozhodně se zákazník nemusí obávat toho, nakupovat cukroví s předstihem, třeba v polovině listopadu. Cukroví má vysokou trvanlivost a hlavně, každá hospodyně ví, že cukroví se musí nechat uležet," potvrzuje Javorský.

Autor: Ludvík Pouza

19.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrůza,  kterou po sobě zanechal zatím neznámý pytlák v Trojanovicích.
7

Otřesný případ! Pytlák vyhodil vnitřnosti srny, ta ale byla březí

Ilustrační foto
29

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

Dominik Feri: Lajknutí neznamená hlas v urně. A to je výzva i pro mě

/ROZHOVOR/ Sešli jsme se v restauraci, která podle Dominika Feriho (TOP 09) změnila prostředí v Praze. Ráno tu lidé snídají, odpoledne studenti píší seminární práce a v létě se tady sedí na okenních parapetech a pije pivo. Přesně to vystihuje atmosféru, kterou má nejmladší radní nejen v Teplicích, ale v celé české historii, rád – uvolněnou, plnou života, diskusí a plánů. Ty má Dominik Feri velké. 

DOTYK.CZ

Show se dá udělat i na téma: Jak jsme to podělali

Vystoupení v Caruso Show, rozjezd životně-stylového časopisu Krausmagazin, Stay Zmrd v Českých Budějovicích… Své největší krachy a průšvihy připomněli ve čtvrtek 23. března na večeru Fuckup Nights Prague v pražské Lucerně například zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert, marketér a reklamní odborník Josef Havelka nebo stand up komik Nikola Džokič.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies