VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Alergeny v restauracích: Přes 100 kontrol, čtyři chycení

Plzeňský kraj – Hygienici už dva měsíce kontrolují stravovací zařízení v kraji.

27.2.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Dalibor Krutiš

Kontroly v kraji
- krajská hygiena zatím zkontrolovala 108 zařízení v Plzeňském kraji (z toho 37 bylo v Plzni městě), pokuty udělila pouze ve 4 případech, celková výše sankcí se pohybovala kolem 10 tisíc korun 

Zaměřují se na to, jestli restauratéři správně informují své zákazníky o 14 nejčastějších alergenech obsažených v jídle. Zatím inspektoři prověřili 108 míst, pouze ve čtyřech případech udělili pokuty.

Z nového nařízení měli někteří majitelé restaurací nebo hospod nejdříve obavy, nakonec si na něj rychle zvykli. V prosinci si na špatné načasování postěžoval majitel Kalikovského mlýna Jiří Krušina: „Změna přišla v nejhorší možnou dobu. Je čas především vánočních večírků. Lepší by bylo, aby předpis začal platit až od ledna příštího roku." V restauraci tehdy udělali rychlé opatření, do svých prostor umístili informační tabuli. Příští týden kompletně předělají jídelní lístky. „U pokrmů budou čísla jednotlivých alergenů, jejich seznam pak vložíme do jídelního lístku," doplnil Krušina. Podle jeho slov se ale zákazníci na alergeny téměř neptají.

Stejnou zkušenost má také majitel Pizzerie Paganini Roman Výduch. Informaci Deníku potvrdila také vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Jana Hejdová.

Hygienici jsou v terénu od 13. prosince loňského roku. Prozatímní výsledky kontrol si ovšem chválí: „Jsem příjemně překvapena, protože většina stravovacích zařízení je se změnou srozuměna. Nezaznamenali jsme ani velké množství problémů. Ze 108 kontrol jsme zjistili pouze čtyři zásadní komplikace, při nichž jsme uložili sankce v celkové výši 10 tisíc korun. V jednom případě jsme museli zařízení zavřít," uvedla Hejdová.

Inspektoři se nejčastěji zabývali tím, zda pokrmy neobsahují lepek. Právě tato látka vyvolává často u lidí nepřiměřenou reakci imunitního systému. „Je součástí mnoha přísad, které se dávají do jídel. Je tedy potřeba opravdu správně informovat strávníky. Obvyklým alergenem jsou rovněž ořechy. Jejich stopy jsou často v nápojích a restauratéři tuto skutečnost zapomínají uvádět," uzavřela Hejdová.

Autor: Klára Mrázová

27.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
AKTUALIZUJEME
6 18

V Poličských strojírnách vybuchla trhavina. Tři lidé jsou v kritickém stavu

Martin Schulz.
7 6

Kandidáta na německého kancléře Schulze bude patrně vyšetřovat OLAF

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Podivín – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Osmý ročník je tady! Nominujte tu svoji Ženu regionu

Soutěž pro výjimečné ženy je zase zpátky. Přišel čas přihlásit dámy, které se ve volném čase obětují pro druhé a zvládají své aktivity skloubit s péčí o rodinu. Přihlášení je možné do středy 1. března.

Nový objev! Planety kousek od Země mohou být plné života

Nová soustava má hned sedm planet, navíc tři z nich mohou být obyvatelné. To je objev, který rozhýbal vědecké kruhy.

Labe a Metuje dnes dosáhly na třetí povodňový stupeň

Hladiny Labe a Metuje v Královéhradeckém kraji v noci a dnes dopoledne vystoupaly na třetí povodňový stupeň. Do odpoledne klesly na první stupně. Žádné větší škody řeky nenadělaly. V Hořenicích voda z rozvodněného Labe dopoledne sahala až k některým domům, v Heřmanicích se pod vodou ocitlo fotbalové hřiště a v Brodu labská voda zaplavila cyklostezku a část bufetu pro cyklisty. Bdělost dnes odpoledne platila ještě na Orlici, Kněžně, Zdobnici, Bystřici a Cidlině.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies