VYBERTE SI REGION

Alergeny v restauracích: Přes 100 kontrol, čtyři chycení

Plzeňský kraj – Hygienici už dva měsíce kontrolují stravovací zařízení v kraji.

27.2.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Dalibor Krutiš

Kontroly v kraji
- krajská hygiena zatím zkontrolovala 108 zařízení v Plzeňském kraji (z toho 37 bylo v Plzni městě), pokuty udělila pouze ve 4 případech, celková výše sankcí se pohybovala kolem 10 tisíc korun 

Zaměřují se na to, jestli restauratéři správně informují své zákazníky o 14 nejčastějších alergenech obsažených v jídle. Zatím inspektoři prověřili 108 míst, pouze ve čtyřech případech udělili pokuty.

Z nového nařízení měli někteří majitelé restaurací nebo hospod nejdříve obavy, nakonec si na něj rychle zvykli. V prosinci si na špatné načasování postěžoval majitel Kalikovského mlýna Jiří Krušina: „Změna přišla v nejhorší možnou dobu. Je čas především vánočních večírků. Lepší by bylo, aby předpis začal platit až od ledna příštího roku." V restauraci tehdy udělali rychlé opatření, do svých prostor umístili informační tabuli. Příští týden kompletně předělají jídelní lístky. „U pokrmů budou čísla jednotlivých alergenů, jejich seznam pak vložíme do jídelního lístku," doplnil Krušina. Podle jeho slov se ale zákazníci na alergeny téměř neptají.

Stejnou zkušenost má také majitel Pizzerie Paganini Roman Výduch. Informaci Deníku potvrdila také vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Jana Hejdová.

Hygienici jsou v terénu od 13. prosince loňského roku. Prozatímní výsledky kontrol si ovšem chválí: „Jsem příjemně překvapena, protože většina stravovacích zařízení je se změnou srozuměna. Nezaznamenali jsme ani velké množství problémů. Ze 108 kontrol jsme zjistili pouze čtyři zásadní komplikace, při nichž jsme uložili sankce v celkové výši 10 tisíc korun. V jednom případě jsme museli zařízení zavřít," uvedla Hejdová.

Inspektoři se nejčastěji zabývali tím, zda pokrmy neobsahují lepek. Právě tato látka vyvolává často u lidí nepřiměřenou reakci imunitního systému. „Je součástí mnoha přísad, které se dávají do jídel. Je tedy potřeba opravdu správně informovat strávníky. Obvyklým alergenem jsou rovněž ořechy. Jejich stopy jsou často v nápojích a restauratéři tuto skutečnost zapomínají uvádět," uzavřela Hejdová.

Autor: Klára Mrázová

27.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Babiš: Daňové změny podle ČSSD vyženou z Česka úspěšné firmy a lidi

Praha - Daňové změny, o kterých uvažuje ČSSD, by z Česka vyhnaly úspěšné lidi a firmy. Uvedl to ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Sociální demokraté chtějí voliče zaujmout především progresivní daní. Z dnešního jednání širšího vedení ČSSD zní také myšlenka, že ANO a sociální demokracie budou hlavními a jedinými uchazeči o vítězství v příštích volbách do Sněmovny. "Nechápu, proč mě a mé hnutí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pořád kritizuje," uvedl Babiš.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies