Městskou pokladnu přijde odstranění těchto nápisů, které se objevily symbolicky na schodišti, po kterém chodí po obřadu svatebčané, možná na několik tisíc korun.

„To uvidíme podle toho, čím jsou nápisy na kameni napsané. Omítka se přemaluje, ale pokud to nepůjde umýt z kamenných částí, bude se to muset možná vypískovat, což je už náročnější," uvedl starosta Tachova Ladislav Macák.

„Miluju tě Edý, nikdy nezapomenu na toho nej kluka co sem kdy měla…" je doslova napsáno na sloupku u zábradlí schodiště. Terka musela mládence hluboce milovat, když se se svojí hořkou vzpomínkou chce podělit se zbytkem světa. Nicméně její čin teď bude řešit policie.

Ta řeší podle tiskové mluvčí Dagmar Jirouškové jen na Tachovsku několik desítek podobných případů za rok. „Zpravidla se jedná o poškozené fasády veřejných či soukromých budov," uvedla Jiroušková.

„Nevíme, jestli se původce těchto nápisů podaří najít. Jednou se podařilo zjistit jednoho hocha, který podobným způsobem poškodil městský majetek. Jeho otec se k tomu tehdy postavil čelem a škody na vlastní náklady odstranil. Jak to bude tentokrát, to uvidíme," doplnil Macák.

Kamera, nebo fotopast?

Aktuální škoda na pomalovaném zámeckém schodišti zatím vyčíslena není. Na místě se podle svědků i představitelů města schází mládež poměrně často, proto město zvažuje o opatřeních, která by lokalitu monitorovala. „Zvažovali jsme, že tam umístíme kameru, ale zatím ji není kam umístit, připevnit. Další variantou je fotopast, jejíž instalace by v této lokalitě byla zatím jednodušší," vyjádřil se starosta Tachova.

Kromě zámeckého schodiště patří k dalším exponovaným a vandaly velmi vyhledávaným místům například Příhradební ulička, pokud je otevřena. „Tam zaznamenáváme asi největší vandalismus v centru města," uvedl Macák.

Častým cílem útoků nenechavců jsou lavičky, koše a další objekty v pěší zóně v dolní části náměstí. Kameny z Českého lesa se stávají častým útokem vandalů u Rychty, kde si mládež oblíbila také altán. A nápisy se často objevují také na Minerálce.