Od začátku letošního roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, vejce na pultech českých obchodů nejen podražila, ale často je spotřebitelé v regálech obchodníků vůbec nenaleznou. Vejce jsou dnes téměř  nedostatkovým zbožím. Obchodníci mají značné problémy se zajištěním dodávek vajec, která by odpovídala novým předpisům.

Cena podle obchodníků neadekvátně roste, v porovnání s lednem se zvýšila zhruba o osmdesát procent. „Ještě před týdnem bylo deset vajec v obchodě za 40 korun a to už jsem se zlobila. Během týdne cena vzrostla o dalších deset korun,“ říká zákaznice obchodu společnosti Penny market Klatovy Jiřina Komorousová.

V klatovském Penny marketu deset vajec pořídíte aktuálně za 49,90 koruny. Cena vajec například v klatovském obchodním domě Tesco  vzrostla z 2,30 koruny za kus až na 4,90 koruny. 

„K hlavnímu nárůstu ceny vajec došlo počátkem února. V uplynulých týdnech jsme skutečně zaznamenali pokles dodávek vajec. V důsledku tohoto poklesu jsme v našich obchodech zaznamenali menší výpadek zásobování. Situaci se nám ale daří postupně stabilizovat. O stoprocentním obnovení dodávek intenzivně jednáme s našimi dodavateli a máme přislíbeno, že obnova nastane v nejbližší době,“ popsala Deníku situaci mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Vzhledem k tomu, že čeští dodavatelé nedokáží uspokojit poptávku všech obchodníků, v době vysoké poptávky logicky zvyšují cenu. To se odráží i na cenách pro spotřebitele.

„Nová  směrnice Evropské unie nařídila evropským producentům vajec, aby do konce roku 2011 pořídili pro slepice komfortnější klece. Od firem, které směrnici nesplňují, nemohou obchodníci vejce nakupovat. Čeští drůbežáři měli na začátku letošního roku modernizováno osmdesát procent klecí. Zbylá pětina má být vyměněna v první polovině letošního roku. Novou směrnici však nesplňuje řada zahraničních chovatelů, kteří ve velkém zásobovali tuzemské prodejny,“ potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Vysoké ceny vajec se odráží ale i na cenách dalších potravin. Rostou ceny jídel v restauracích, ceny pekárenských a cukrárenských výrobků, ceny lahůdek a podobně. „Během týdne použiji ve své pekárně zhruba pět tisíc vajec. Věřím, že se situace na trhu rychle zklidní,“ řekl majitel pekařství v Sušici Karel Rendl.

Ve výrobně lahůdek společnosti ZKD Sušice neví, jak se ceny vajec odrazí na cenách jejich výrobků. „Prozatím ceny našich výrobků držíme, pokud by ale měly ceny vajec dále růst na šest, sedm a osm korun, budeme muset upravit i naše ceny. Vejce používáme téměř do všeho, do salátů, na chlebíčky, do těsta,“ říká vedoucí výroby Jana Čanecká.

Prodraží se i letošní Velikonoce, protože vejce patří nejen do většiny velikonočních pokrmů, jako jsou nádivky a  beránci, ale používají se i k barvení, výrobě různých dekorací i k výrobě kraslic.

„Bez vajec si Velikonoce nedovedu představit. Nejhorší ale je,  že doma v tuto dobu nenesou ani slepice a jsme stejně jako jiní odkázáni na vejce kupovaná.  Ceny vajec se mi ale zdají zbytečně vysoké.  Řekla bych, že situace na trhu není tak špatná, jen obchodníci využili předvelikonočního období a vysoké ceny vajec uměle drží. Ví, že je lidé budou kupovat i za tyto ceny, protože je potřebují,“ myslí si Dagmar Kovářová z Horažďovicka.