Host přítomné informoval o krocích už podniknutých za vyhlášením záměru.

„Přítomní se shodli, že přístup všech tří ministerstvech, tedy i vnitra a obrany, je vůči obcím vstřícný. Není to rozhodování o nás bez nás," uvedl starosta Strašic Jiří Hahner. „Nevnucují nám své názory, ale akceptují přístup jednotlivých subjektů k problematice. Ministr to doložil i tím, že poskytl ucelený přehled o panující názorové hladině, když přečetl stanoviska prezentovaná jednotlivými obcemi a sdělil, že ve stejném duchu jsou zapracovávaná do chystaného dokumentu," vysvětloval.

Novým krokem ve věci je především úprava hranic zamýšlené CHKO oproti původnímu návrhu. „Na základě nesouhlasu menší části oslovených zastupitelstev z něj byla vypuštěná území u Hořehled, Hvožďan, Bezděkova pod Třemšínem, Felbabky, Ohrazenic, Křešína a Jinec," informoval Martin Lang. „Odmítnutí bylo vedené převážně obavou z omezení jejich rozvoje," dodal.

Chalupa ve Strašicích ujistil, že vměšování správců budoucího CHKO do podoby územních celků ve čtvrtém ochranném pásmu oblasti bude minimální. Strach z něj nepovažuje za opodstatněný.

K některými médii šířené zprávě o požadavku části středočeských vsí na vytvoření přírodního parku se postavil odmítavě. „Nepřišla zatím jediná žádost s tímto požadavkem," konstatoval.

„Za příznivou považuji informaci, že ve druhém čtvrtletí příštího roku, už má být k projednání v obcích připravený ucelený materiál o CHKO," podotkl starosta Mirošova Vlastimil Sýkora.

Spolu s kolegy pak využil v diskusi prostor, aby upozornili na potřebu ochrany vodních zásob, kterou by mohla narušit nadměrná těžba. Ta už podle místních značně zasahuje třeba do historického majetku Tění či Dobříva. Na přetřes se dostala i otázka protipovodňových opatření a myslivosti. „Zejména pak ale představitele obcí zajímalo územní členění a požadovaný návrat ke katastru Plzeňského kraje a jednotlivých obcí," dodal Sýkora.

„Agentura pro ochranu přírody a krajiny dostala za úkol do ledna vypracovat návrh zonace a plánu péče CHKO Brdy. Připomínky k němu budou s dotčenými samospráva mi a vlastníky projednané hned poté," sdělil Lang.