V roce 2012 prošlo digitalizací jako první v našem okrese a začalo promítat i ve 3D. Návštěvnost se dramaticky zlepšila a zájem se i nyní, o čtyři roky později, drží na dobré úrovni.

„V loňském roce přišlo do kina bezmála devět tisíc návštěvníků. Takovou návštěvnost jsme před digitalizací už dlouho neměli," uvedla ředitelka Městského kulturního zařízení Leona Císlerová.

Kino dál přinášelo zlepšení. Začalo pořádat nejrůznější tématické akce (v letošním roce diváci projevili zájem o dopolední promítání), spustilo i webové stránky www.kinohorsovskytyn.cz, kde nabízí on-line prodej vstupenek. „Máme na to pozitivní ohlasy, návštěvníci teď běžně chodí do kina se vstupenkou v mobilu. A nejen mladí lidé," podotýká Císlerová.

Horšovskotýnští začali promítat i záznamy z koncertů, opery, baletu a podobně, ukázalo se ale, že o ty zas takový zájem není.

„Slibovali jsme si od toho více, ale vstupné je dražší, takže od promítání záznamů jsme trochu ustoupili. Občas promítneme spíše rockové koncerty, na léto máme naplánovaný jeden balet," podotkla ředitelka.

MKZ by do budoucna rádo kino ještě modernizovalo – pořídilo nová sedadla, rekonstruovalo osvětlení i toalety. Chtělo letos zažádat ministerstvo kultury o dotaci, která by mohla pokrýt až polovinu třímilionových nákladů. Rada města však po projednání podmínek dotační výzvy žádost neodsouhlasila.

„Myslím, že naše kino je super. Na to, jak dneska kina v menších městech živoří kvůli multiplexům, tak tady se to povedlo, vzali to za správný konec," myslí si Martin Líbek. „Do kina chodím jen tak dvakrát za měsíc, podle toho, jaké nové filmy jsou. S přítelkyní jsme také byli na speciálním valentýnském promítání, kde nás opravdu hezky uvítali, což se nám líbilo," dodal.