Takže dala Straně práv občanů Miloše Zemana vale a rozhodla se, že v podzimních volbách přece jen zkusí štěstí v boji o senátorské křeslo. Za sociální demokracii. A strana ji přijala s otevřenou náručí. V pátek ji má v tajné volbě potvrdit krajský výbor ČSSD.

„Pro sociální demokracii je to nejvhodnější kandidát i s ohledem na to, že je problém s Rokycanskou nemocnicí a ona je odborník na zdravotnictví," řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD), který je zároveň zástupce jednoho z okresů, kde má Emmerová do Senátu kandidovat.

A důvody, proč se původně exhejtmanka rozhodla nepřijmout první místo na kandidátce za okresy Rokycany Plzeň-sever a část Berounska? Podle Emmerové rozpory v místní ČSSD, podle hejtmana a šéfa krajských sociálních demokratů Milana Chovance krajské volby. „Měla vizi kandidovat za jiný subjekt," míní Chovanec. Když to nevyšlo, přijala kandidaturu ČSSD. „Tím pádem jsme přestali hledat jiného kandidáta," dodal hejtman.

„Původně jsem do volby jít nechtěla, protože jsem si spolupráci s oběma okresy nedovedla představit. Ale pak mě lidé, kterým nejvíc důvěřuji, přesvědčovali, že chtějí pouze mě a že ve mě vkládají naději," řekla ve čtvrtek Deníku Emmerová.

V případě, že by Milada Emmerová na podzim uspěla, vzdala by se křesla ve sněmovně. „Tím pádem by se tam dostal některý z rebelů z Plzně-severu nebo Rokycanska," připomněla poslankyně. Ta už jednou o senátorské křeslo usilovala, v roce 2004 prohrála souboj s tehdejším primátorem Plzně Jiřím Šnebergerem z ODS.