Ministerstvo zřejmě bude muset neprodleně rušit ta povolení, která jsou v rozporu s obecními vyhláškami.

„Jsme s rozhodnutím Ústavního soudu spokojeni, protože se nám tím vyřešila záležitost s výherními terminály. Je to cíl, ke kterému směřujeme. I když my jsme podávali ještě druhou stížnost, to kdyby ta první nevyšla. Podávali jsme také ústavní stížnost na rušení jednotlivých povolení ministerstva financí. Protože ministerstvo na základě naší vyhlášky začalo přezkoumávat svoje licence, ale neruší je. My jsme požadovali, aby je rušilo, protože jsou v rozporu s vyhláškou. Oni řekli, že k tomu není důvod, takže proto stížnost směřuje i proti tomu, že jejich postup je protiústavní. Tato stížnost se bude řešit v Senátu v dohledné době. Ale myslím si, že rozhodnutím Ústavního soudu je to v podstatě vyřešeno," sdělil místostarosta Klatov Jiří Štancl.

Provozovatelé terminálů už ve středu vyjádřili obavu, že případný zásah ÚS posílí nelegální hazard. Upozorňovali také na možné soudní spory.

Právo regulovat na svém území výherní přístroje všech typů přiznávají obcím starší nálezy ÚS. Přechodná doba zakotvená v loterijním zákoně jim to ale dočasně zkomplikovala. Sporná povolení vydalo v minulosti ministerstvo financí pro takzvané videoloterijní terminály, což jsou výherní automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Původně měla platit až deset let. Některé obce chtěly terminály rušit okamžitě po nálezech ÚS. Novela zákona nakonec stanovila tříletou přechodnou dobu.

Kvůli lhůtě se na ÚS obrátily také některé další obce, například Židlochovice na Brněnsku. Jako modelový případ si však soud vybral stížnost z Klatov. Jde o obvyklý postup, kdy jeden podnět poslouží jako precedens pro rozhodování o ostatních podobných stížnostech.

ÚS předloni v kauzách Chrastavy na Liberecku a Františkových Lázní průlomově rozhodl, že obce mohou regulovat výherní zařízení všech typů, včetně centrálně řízených terminálů. Ministerstvo předtím bez větších výhrad dávalo terminálům zelenou i v obcích, které se jinak usilovně snažily bojovat s hazardem a nevydávaly povolení pro běžné automaty.