„V Čechách jich během večera a noci uhodilo přes čtyřicet tisíc," upozornil Prantl. Meteorologové upozorňují, že bouřky se budou vyskytovat i v dalších dnech. „Musíme s nimi počítat až do neděle, s příchodem nového týdne by pak už ale neměly být tak intenzivní," řekl Prantl.

Ve středu a ve čtvrtek má být převážně oblačno, místy přeháňky, teploty 25 až 28 °C, v dalších dnech bude oblačnosti méně a teploty vždy o stupínek povyrostou.

Zatopané sklepy a vodní laguny

Bouřky, které se z pondělí na úterý prohnaly Plzeňskem, zaměstnaly hlavně hasiče. Jak jednotky profesionálů, tak dobrovolníků během noci odčerpávaly vodu ze zatopených sklepů a likvidovaly na silnicích popadané stromy a větve.

„Voda ve sklepech domů po deváté hodině večer zaměstnala hasiče v plzeňské Kostelní ulici, v jihoplzeňských Chválenicích a v severoplzeňských Kozojedech, Plasích a také v Bdeněvsi, kde navíc pročišťovali ucpanou kanalizaci," uvedla mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

Kromě vody ze sklepů hasiči odčerpávali také vodní laguny ze silnic v Plzni na Rokycanské třídě, tlak tekoucí vody zde navíc odplavil poklopy dvou kanálů. Ještě než na místo dorazili hasiči, aby vše vrátili do původního stavu, spadlo do otevřené kanalizační vpusti jedno auto. Hasiči museli zasahovat také v podzemních garážích U Ježíška, kde déšť zatopil výtahovou šachtu.

Stromy nejčastěji padaly na Nepomucku, v Čížkově a v plzeňské ulici Edvarda Beneše.

Způsobené škody jsou menší než ty, které zavinily bouřky v noci z 20. na 21. června. Česká pojišťovna k úternímu poledni na Plzeňsku evidovala šest nahlášených škod způsobených lokálními záplavami a krupobitím, konkrétně dvě v okrese Plzeň - město a čtyři v okrese Plzeň - jih.

„Jednalo se především o vytopené sklepy či poškozené fasády," upřesnil mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Pojišťovna Kooperativa zatím k bouři neeviduje žádné hlášené škody. Mluvčí Milaň Káňa však očekává, že by klienti v následujících dnech mohli nahlásit mezi deseti až dvaceti pojistnými událostmi.

„Lidé často hlásí škody se zpožděním několika dnů, mnohdy jsou na dovolené a škodu zjistí až po návratu domů," potvrzuje zkušenost pojišťoven Zavoral.

Škodu je dobré zdokumentovat co nejdříve po tom, co se stane. Začít s jejím odstraňováním je možné ještě před tím, než na místo přijede likvidátor.