Vyvěšení obrazu totiž není povinné, je na každém řediteli školy nebo starostovi obce, zda Zemanův portrét pověsí.

„Fotografii určitě vyvěsíme, ale ještě jsme ji neobjednali," přiznal starosta Tlučné Stanislav Volf, který kandidoval za ČSSD. V Tlučné podle něj visel obraz prezidenta v úřadu i ve škole vždycky a není důvod jej nyní nevyvěsit znovu.

Podobné je to i v nepomuckém obecním úřadu. Tady už portrét mají dokonce objednaný. „I když nás žádný zákon nenutí, nerozmýšleli jsme se dlouho," potvrdil starosta Václav Kovář (ČSSD).

To na úřadu druhého plzeňského obvodu už umělecká fotografie Miloše Zemana visí od minulého týdne. „Bylo by trapné ho nevyvěsit, přestože jsem volil jiného kandidáta," říká starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS).

Dodal, že shodou okolností ale Zeman nevisí na stejném místě jako jeho předchůdce Václav Klaus, tedy nad starostovým pracovním stolem. „Je v místnosti rady," prohlásil Aschenbrenner. A kdo zaujal prázdné místo nad stolem? Sám starosta. „Dal jsem si tam svůj obraz, který mi malovaly děti z mateřské školy," vysvětlil starosta.

Portrét Miloše Zemana od Herberta Slavíka nabízí několik internetových portálů, například na serveru Sevt.cz je k sehnání za pouhých 39 korun. Ke koupi tu ovšem v rubrice ´obraz prezidenta´ najdeme i Václava Klause, Jana Ámose Komenského, a dokonce také Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga. Ten ovšem vyjde o třicet korun dráž.

Ačkoli cena za Zemanův portrét evokuje srovnání s levným zbožím, důvodem vyšší ceny za Schwarzenberga je nižší náklad. Neboli čím více fotografií se Zemanem obchod natiskl, tím více mohl jeho cenu srazit dolů. Ovšem na odbyt jde také neúspěšný kandidát Karel Schwarzenberg. „Jeho portrét si objednávají spíše fyzické osoby, asi jako recesi," míní produktová manažerka společnosti Sevt.cz Martina Skurčáková.

Dodala, že největší boom objednávek Zemanovy fotografie už je zřejmě za nimi. „Byly to desetitisíce kusů, většinou bez rámu," řekla manažerka s tím, že největší podíl objednávek přišel od škol a úřadů.

Jednou ze škol, která fotografii objednávat nebude, je Gymnázium Luďka Pika v Plzni. Ačkoli se jako vysvětlení nabízí fakt, že škole šéfuje topkař Aleš Janoušek, důvod je jiný - tradice. „Od porevolučních dob tu ve třídách nikdy žádný obraz prezidenta nevisel. A protože neexistuje zákon, který by vyvěšení přikazoval, nebudeme tradici porušovat," vysvětluje ředitel Janoušek. Dodal, že v době napjatých školních rozpočtů mu koupě obrazu přijde jako zbytečná investice.