VYBERTE SI REGION

Když říkal, že bude v Česku pracovat v pivovaru, všichni mu záviděli

Chodová Planá /ROZHOVOR/ - Mladý čtyřiadvacetiletý Francouz Jan Lachner putuje po Evropě, aby ve 33 zemích vyzkoušel 33 tradičních řemesel, typických pro zemi, ve které se zrovna nachází. V Česku padla jeho volba na pivovarnictví a Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku.

8.4.2012
SDÍLEJ:

Jan Lachner (vpravo) s obchodním ředitelem chodovoplánského pivovaru Jiřím Plevkou. Další zastávkou mladého Francouze bude SlovenskoFoto: DENÍK/Jiří Kohout

Mezinárodní projekt, podpořený sponzory a evropskými dotacemi, má ukázat, jaké jsou v Evropě tradice a mladým lidem má přiblížit jejich možnosti. Jan Lachner nehovoří jen francouzsky, naštěstí také německy, tak pro nás rozhovor nebyl problémem.

Podle čeho jste vybíral země, které navštívíte a vyzkoušíte si v nich tradiční řemesla?

Vybral jsem si třiatřicet zemí Evropy, a to takové, ve kterých není třeba žádat o pracovní povolení. To by potom bylo složitější.

Zkoušíte různá řemesla, ale co je vaší hlavní profesí?

Jsem inženýr pro letecký průmysl. Je to rodinná tradice. Ale je to obor, ze kterého, když do něj jednou vstoupíte, se těžko dostanete. A protože rád cestuji a poznávám nové, rozhodl jsem se ještě něco zažít a poznat, než se vrhnu do svého oboru.

Vaše mise trvá od listopadu. Na jak dlouho máte projekt rozvržený? Na třiatřicet týdnů?

Mohl bych to dělat bez přestávky, tedy každý týden v jiné zemi, ale je také potřeba občas dobít baterie. Ale hlavně chci především nasbírat zkušenosti, ne trhat časové rekordy. Moje zastávky v jednotlivých zemích sice trvají jeden pracovní týden, ale ne vždycky to vyjde přesně. Třeba na Maltě jsem pracoval s rybáři a tam se vyjelo na moře ve středu a návrat byl v pondělí.

A jak vypadá pracovní týden tady v Chodovaru?

Tady dělám, co je třeba. Snažím se poznat všechny části pivovarnického řemesla. V pondělí jsem byl na spilce, v úterý ve sklepě a odpoledne mi byla vysvětlena výroba, takže jsem i připravil jednu várku. Středu jsem strávil v laboratoři a zkusil jsem si i sám uvařit pivo, dnes (ve čtvrtek - pozn. red.) jsem celý den na sladovně.

Kolikáté zastavení ve vašem projektu je pivovar v Chodové Plané?

Je to dvanácté zastavení.

A co vás nejvíce oslovilo na předchozích působištích?

Na to je vždycky těžké odpovědět. Každé povolání je rozdílné a je těžké srovnávat. Každé má své kouzlo. Na Maltě jsem byl s rybáři, na Kypru v turistickém infocentru, ve Španělsku ve škole flamenca, v Irsku jsem dělal barmana, v Lucembursku realitního makléře, v Řecku archeologa, ve Švýcarsku v dílně na výrobu alpských rohů. Velmi silné pro mě bylo rybaření na Maltě. Jsem z Paříže a to je metropole plná lidí a bez moře. A navíc byla Malta první v pořadí. Ale vaření piva tady v Chodové Plané je taky výborné (úsměv).

Jak vás v jednotlivých zemích přijali?

Všude jsem byl přijat výborně, lidé byli vesměs vstřícní. Ale nejlepší zatím asi na Kypru a v Bulharsku.

Čím vás zaujal zrovna Chodovar a Chodová Planá?

Tady se mi líbilo, že Jiří (Jiří Plevka, obchodní ředitel pivovaru – pozn. red.) okamžitě souhlasil. Firmy, ve kterých ve svém projektu působím, si vybírám podle odkazů a referencí na internetu a někdy jsem potřeboval třeba rok, abych je přesvědčil. Někteří odmítnou hned, někteří odmítnou po delším váhání, někteří, když jsem na ně promluvil jinou řečí, položili telefon. Ale Jiří řekl okamžitě ano. To je tak bláznivý projekt, že do toho jdu. Ostatně, od člověka, který absolvoval závod Fiatem Panda z Londýna do Ulánbátáru, to asi nepřekvapí.

Pro vaši českou zkušenost jste si pivovarnictví vybral záměrně?

To ani jinak nešlo (úsměv). Vy Češi jste ve spotřebě piva první na světě. Vypijete sto šedesát litrů ročně, to je skoro jeden půllitr denně, což je v normě a stále ještě zdravé. Vzhledem ke spotřebě piva v Česku jsem se nemohl vybrat nic jiného, než pivovarnictví. A já mám také rád pivo. Jsem ze smíšeného francouzsko německého manželství a část mojí rodiny je z Mnichova, takže k pivu mám také blízký vztah. No a pivovarnictví je pro Česko typické a já chci poznávat právě typická řemesla. Předem jsem tedy při výběru vynechal velké pivovary, které exportují do celého světa a zaměřil jsem se na menší. Věřil jsem, že v nich najdu právě tradiční postupy výroby, které chci poznat. A Chodovar mě rozhodně nezklamal.

Těšil jste se sem?

To určitě. Jako malé dítě. A ještě víc, když jsem viděl reakce lidí, kteří se ptali, kam se dále chystám. Na to se mě ptají všude, v každé zemi, které zastávky budou ty příští. Když jsem říkal, že v Česku budu pracovat v pivovaru, všichni na to reagovali vstřícně, uznale, že mi závidí. Tak jsem se sem těšil ještě víc. A je také vidět, že české pivovarnictví je v Evropě pojem.

Co vás čeká dál, po skončení tady v Chodové Plané?

Příští zastávka je Bratislava, kde budu dělat bussiness development assistanta. No, chtěl jsem si tam původně zkusit práci automechanika, protože Slovensko vyrábí na počet obyvatel asi nejvíce automobilů, ale nakonec jsem dostal příležitost v byznysu.

Dostáváte také za svoji práci někde zaplaceno?

Někde ano. Ten projekt má svůj rozpočet, jsou v něm dotace, sponzoři. Je třeba z něčeho hradit výdaje na cestu a podobně. Někde jsem dělal za stravu a ubytování, někde dostávám za práci zaplaceno. Ono také záleží, kde zrovna jste. V Řecku mezi archeology, tam to - v současné situaci - žádná sláva nebyla. Ale třeba rybáři na Maltě také nemají moc peněz, na druhé straně jsem měl postaráno o ubytování a k jídlu byly ty nejčerstvější ryby, jaké si dovedete představit. To bylo fajn.

A co jazyková bariéra?

S ní zatím problém nebyl. Mluvím francouzsky, německy a anglicky. A když to nešlo těmito jazyky, tak pomáhají ruce, nohy, gesta. Ale zatím všude jsem se bez problémů domluvil.

Takový projekt chce statečnost i adrenalin

Projekt Euro Jobs, kterým Jan Lachner z Francie sbírá zkušenosti ze třiatřiceti řemesel ve stejném počtu evropských zemí, zaujal vedení chodovoplánského pivovaru hned na poprvé.

„Když mi Jan volal a vysvětloval tento projekt, jeho cíle a myšlenky, neváhal jsem. Řekl jsem si, že ten projekt je natolik šílený, že do toho prostě půjdeme,“ popsal Deníku marketingový ředitel pivovaru Jiří Plevka ml.

Kromě šílenosti - v dobrém slova smyslu - ředitele zaujaly také cíle a myšlenka. „Poznat evropské země, pochopit, jak to v nich chodí, jak vypadá pracovní trh a pracovní možnosti, nasbírat zkušenosti, získat porozumění, to všechno mě nadchlo,“ uvedl Plevka s tím, že projekt může pomoci především mladým lidem při hledání uplatnění v současné Evropě.

Na mladíkovi ze země galského kohouta obdivuje, jak se projektu ujal. „Určitě není jednoduché to všechno připravit. Aby sestavil itinerář zemí a profesí, kterým se v nich bude věnovat, musel všechno obvolat, sehnat firmy a zaměstnavatele. Ne vždycky to vyšlo hned, také my jsme byli možná čtvrtý, pátý pivovar v pořadí, který obvolával. Všechny předchozí pivovary mu to odmítly. Chce to určitě trochu osobní statečnosti, odvahy, zkrátka adrenalin,“ vyjádřil se ředitel pivovaru.

Autor: Jiří Kohout

8.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chrám chmele a piva v Žatci
5

Další krok na cestě do UNESCO: Česká republika nominuje Žatec

Michal Pavlata.
5

Zemřel herec, dabér a publicista Michal Pavlata

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

Zaorálek: Češi a Němci nejsou jen sousedé, ale i partneři

Česko-německá deklarace před 20 lety pootočila vzájemné vztahy obou zemí směrem do budoucna a umožnila jim spolupracovat, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle šéfa české diplomacie význam deklarace, v níž se vlády obou států zavázaly, že se nebudou vracet k minulým křivdám, trvá i dnes. Češi a Němci díky ní jsou nejen sousedy, ale i významnými partnery.

AKTUALIZOVÁNO

Ze zavaleného hotelu v Itálii se zachránilo 11 lidí, pět zahynulo

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi. Podle čerstvé bilance se tak zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých. Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies