„Původně jsme měli drogerii v zařízení Centrum na východním sídlišti a docela to šlo. Tržby byly kolem tří set tisíc měsíčně. Postupem času to šlo ale dolů, a tak jsme uvítali možnost přemístit prodejnu do nové budovy vedle tachovského kláštera," popsal Deníku Štefan Berčík.

Drogerii nyní mají v objektu vedle supermarketu Penny. „Místo vypadalo jako docela zajímavé. Říkali jsme si, že tady bude větší pohyb lidí, tím i více zákazníků. To se ale zatím nepotvrdilo," uvedl dále Berčík s tím, že tržby klesly na takovou úroveň, že v současné době drogerie přestala vydělávat.

Příčinu vidí drogista v expanzi řetězců do Tachova. Zatímco před dvěma, třemi roky tu byly pouze prodejny řetězců Teta a Schlecker (dnes také Teta), od té doby otevřel prodejny v Tachově řetězec Rossmann a před dvěma týdny také dm. „A drogistický sortiment má ve své nabídce navíc každý supermarket, kterých v Tachově rovněž není málo," doplnil Berčík.

„Nástup velkých nadnárodních společností s drogistickým sortimentem do Tachova nás, malé živnostníky, asi zničí. Přitom my nabízíme stejný sortiment a mnohdy i levnější, než mají řetězce. Lidé to ale většinou ani neví. Myslí si, že v supermarketech je zboží levnější," uvedl s tím, že s novým místem změnili také prodejní dobu a zaměstnali jednu pracovní sílu navíc.

Deník proto udělal malou cenovou sondu, kdy srovnal stejné druhy výrobků nabízených v malé drogerii Berčíkových a v ostatních drogeriích obchodních řetězců. Srovnávali jsme litrové balení prostředku na mytí nádobí, dvoulitrové balení pracího prostředku, zubní pastu a pěnu na holení. Zatímco prostředek na nádobí vyšel nejlevněji v prodejnách Teta a dm, prací prostředek stál nejméně u Berčíků. Zubní pastu měli nejlevnější v oddělení drogerie v hypermarketu Tesco a za pěnu na holení by zákazník zaplatil nejméně u Berčíků a v Tetě. Celkovou tabulku najdete na jiném místě stránky.

Obyvatelé Tachovska mají na věc různý názor. Například Pavlína Loch z Dluhého Újezdu preferuje v jednom z řetězců specifickou nabídku. „V Tachově v dm se dají koupit bio výrobky, dokonce i výrobky fair trade – to jsou dva důvody, proč občas nakupuji zrovna tam. Jinak jsem nikdy moc extra do drogerií nechodila, vše se dá koupit dohromady v supermarketu. Jinak také preferuji drogerii netestovanou na zvířatech," vyjádřila se Deníku.

„Osobně v drogerii koupím maximálně tampony. Zásadně kupuji netestovanou kosmetiku, takže nemám důvod často do drogerií zavítat," uvedla zase Martina Pohorská z Tachova.