První tři měsíce jí přišla pouze polovina financí. Dávky se totiž zpožďovaly. „Peníze mi samozřejmě dost chyběly. Syn zrovna nastupoval do nové školy, takže kromě běžných položek tu byly i výdaje za učebnice a jiné věci," líčila žena.

Situaci se snažila řešit v Rokycanech. Podle jejích slov se sice úřednice snažily, ale s novým způsobem vyplácení si ne vždy věděly rady. Druhou část přidělených financí obdržela až koncem měsíce. „To se opakovalo třikrát. Člověk musí uhradit běžné poplatky hned. Nikoho nezajímá, jestli máte nějaký problém, který se nestal vaší vinou," vysvětlovala.

Je ráda, že si tehdy mohla půjčit od blízkých a že náročné období je úspěšně za ní. V současnosti ji žádné komplikace s sKartou netíží. Její využívání by ale pro držitele, kterých je aktuálně na Rokycansku 1257, zjednodušila.

Potíže kvůli zpožděnému poskytnutí peněz se podle informací získaných v místním úřadu práce už nevyskytují. Deníku zprávu potvrdila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Nutnost pořízení sKaret stále platí pro příjemce rodičovských příspěvků, dávek v nezaměstnanosti, pro chudé, zdravotně postižené nebo se týká příspěvku na péči. Kvůli tomuto projektu uzavřelo ministerstvo loni v lednu smlouvu s Českou spořitelnou. Vyplácení financí díky sKartám, k nimž právě spořitelna vede účet, je stanovené zákonem.

Kritikům uvedeného konceptu vadí například samotná povinnost zřídit si konto. Dále též nutnost opatřit si konkrétní spořitelní konto, ačkoli mají už třeba jiné. Na tyto i jiné námitky zareagovalo ministerstvo chystanými změnami.

„Z důvodu dobrovolnosti volby výplaty dávek se navrhuje stanovit, že výplata prostřednictvím účtu k sKartě je jedním ze způsobů. V případě, že příjemce zvolí výplatu přímo na jím určený účet nebo poukázkou, účet k sKartě se pro tuto osobu nezřizuje," je uvedeno v jedné z tezí.