Ačkoliv občanské sdružení Koš, které zařízení provozuje, žádá o dotaci z operačního fondu životního prostředí, bez podpory města se neobejde.

„Nájemní smlouvu máme uzavřenou na rok. Kvůli grantu ale potřebujeme, aby nám město dalo místo do užívání na delší období," vysvětluje Veronika Formánková, která za vznikem první lesní školky v Plzni stojí.

Její plány podporují i zástupci prvního městského obvodu, na jehož území se zařízení nachází. „Líbí se mi nápad přírodního divadýlka, které by mohly využívat i další mateřské školy. Zároveň zapadá do mé koncepce rozpohybovat panelákov," říká starosta Lochotína Miroslav Brabec. O samotném pronájmu však na jednom ze svých zasedání rozhodne až Rada města Plzně.

Při jednání s úřady prý Formánkové nyní pomáhá i nedávné rozhodnutí ministerstva školství, které po pilotním ověřování lesních tříd uznalo, že jsou svou úrovní rovnocenné s klasickými třídami. Pro plzeňskou Větvičku, která funguje jako samostatné zařízení, se ale zatím nic nemění. Na státní peníze stále nedosáhne.

Ministerstvo totiž hovoří zatím jen o lesních třídách, které spadají pod klasickou kamennou školku. V té musejí být podle zákona vyblokována místa i pro děti, které ve školce fyzicky nejsou, protože docházejí do lesní třídy.

„Jednáme proto s některou ze základních škol, zda bychom pod ni mohli spadat. Mateřské školy jsou přeplněné už tak, takže spolupráci s nimi nevidím jako reálnou," říká Formánková, která by uvítala i jakoukoliv podporu ze strany města.

Není novinkou, že kapacita městem zřizovaných mateřinek už několik let nestačí. Zamítavý verdikt si letos musela vyslechnout téměř polovina rodičů, která chtěla svého potomka umístit do školky. Někteří z nich se proto zajímají i o služby, které nabízí Větvička. „Řada rodičů by o naši školku měla zájem v případě, že bychom nabízeli celotýdenní provoz. To vzhledem k financím ale zatím není možné," vysvětluje Formánková.

Zařízení nyní funguje jen od pondělí do středy, o děti se střídavě stará pětice pedagogů. „Vím, že to není ideální, ale někde si tito lidé vydělat musejí," říká Formánková s tím, že celotýdenní provoz zařízení v plánu má. „Zázemí i pedagogové jsou připraveni. Stačí, aby o něj stálo nejméně dvanáct dětí," doplňuje žena.

Větvička s kapacitou patnáct dětí funguje od loňského března. Většinu dne její svěřenci tráví venku. Během zimy ale navštívili i divadlo či muzeum, les občas vymění za skautskou klubovnu. „Není to proto, že bychom venku nevydrželi, ale chceme, aby děti měly program pestřejší," uzavírá Formánková. Měsíční školkovné stojí 3600 korun.