„Z obav ztráty zaměstnání nejdou nemocní lidé v pracovní době ke svému praktickému lékaři, ale účelově vyhledávají LSPP,“ uvedl například Karel Lysý, který kromě práce na tachovské záchrance slouží i pohotovost na Poliklinice Bor.

„Pohotovost jsem už dlouho nesloužil, ale předpokládám, že se takové případy stávají, hlavně tehdy, když pracovní doba obvodního lékaře koliduje s pracovní dobou pacienta,“ doplnil ředitel Polikliniky Tachov František Barták.

„Tito pacienti si pravděpodobně neuvědomují, že pohotovostní lékař má velmi omezené možnosti. Nemůže nemocného poslat na rentgen, laboratorní či jiná vyšetření potřebná pro stanovení diagnózy a postupu léčení,“ varuje před touto praxí Karel Lysý.

Podle něj jsou s největší pravděpodobností pryč doby, kdy se jedinci „hodili marod“, aby nemuseli do práce. Obavy ze ztráty zaměstnání vedou k opačným extrémům. „Někteří nemocní nejdou k lékaři vůbec a léčí se doma bylinkami nebo si sami naordinují léky, v lepším případě se o způsobu léčby a medikaci poradí s lékárníkem,“ uvedl František Barták. I tato cesta je nebezpečná.

Nemocný by měl se svými zdravotními problémy vyhledat lékaře i v případě, že se rozhodne nebýt po dobu nemoci doma. „Pracovní neschopnost nelze nikomu vnutit, když ji pacient odmítne, lékař mu ji nevystaví,“ řekl Barták.