„Chodník má snížený obrubník, ale schází přechod pro chodce. Město zde sice vybudovalo stezku pro cyklisty a chodce, ale na ni se musí nejdřív přejít přes frekventovanou Revoluční ulici, kde auta často nedodržují přiměřenou rychlost," zlobí se Soňa Řezaninová, organizátorka petice „za vybudování přechodu pro chodce".

Řezaninová, která přes křižovatku přechází se synem téměř každý den, nasbírala zatím kolem stovky podpisů. Petiční archy kolují hlavně v Mateřské škole v Třemošné a výzvou k podpisu petice jsou olepeny také sloupy v Revoluční ulici.

Mladá maminka se pro petici rozhodla poté, co neuspěla na Městském úřadu v Třemošné. Stavební technik úřadu Michal Vladař jí v dopise odpověděl, že křižovatka není vhodná pro přechod. „Nedosahuje odpovídajících parametrů pro bezpečný rozhled řidičů. Místo navíc nesplňuje normové limity s ohledem na využití lidmi," vysvětlil Vladař s tím, že přesně netuší, kolik lidí by tudy muselo projít, aby křižovatka splňovala normy přechodu pro chodce.

Své rozhodnutí si nechal potvrdit i od projektanta. „Musel by se zbourat dům na rohu ulice, aby se zlepšil rozhled do křižovatky. To je ale nemyslitelné," naznačil variantu Deníku Vladař. Změnit místo pro přecházení na přechod pro chodce nedoporučuje ani vedoucí Odboru dopravy Krajského úřadu v Plzni Jaroslav Vejprava. „Křižovatka je natolik komplikovaná, že pokud by tam vznikl přechod pro chodce, tak by to byla past jak pro řidiče, tak i pro pěší," řekl Vejprava.

Na mysli má hlavně situaci, pokud by z Luční ulice vyjíždělo auto a dávalo chodci přednost a v nepřehledném úseku od ulice 9. května by se vyřítilo vozidlo. „Křižovatka by se musela předělat, aby splnila podmínky pro přechod," dodal Vejprava.

„Petiční archy chci předat městským úřadům v Třemošné a Nýřanech a na dopravní inspektorát policie. Nehodlám čekat, až někoho srazí auto a pak to někdo začne řešit," nevzdává se Řezaninová.