Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Madeirovou kraslici letos snesl také pštros

Všeruby - Kateřina Červenková ze severoplzeňských Všerub se už sedmým rokem věnuje výrobě takzvaných madeirových kraslic. Začínala se slepičími vejci, které vybrušovala a navrtávala zprvu ručně pilníkem, později už bruskou. Letos je zase o krok dále.

3.4.2013
SDÍLEJ:

Kateřina Červenková ze Všerub o výrobě kraslic říká: „Musí to být trochu složitější, jinak mě to nebaví.“Foto: DENÍK/Pavel Korelus

Výroba kraslic ji prý baví nejvíce ze všeho. „Je to krásná jemná práce, skvěle vidíte, jak vám to roste pod rukama," říká. Neznamená to však, že by se u Červenků vejce nebarvila klasicky. „Rodinu a známé bych ale vejci natvrdo neodbyla," podotýká.

Kateřina Červenková ze Všerub o výrobě kraslic říká: „Musí to být trochu složitější, jinak mě to nebaví.“Letošní Velikonoce znamenaly pro Kateřinu Červenkovou premiéru - poprvé se rozhodla pro vybrušování pštrosích vajec. „Příprava na Velikonoce u nás začíná hned po Vánocích. Dům je plný vajec, žádné se nesmí jen tak rozbít, všechna pěkně vyfouknout. Po Vánocích začínám i vrtat - končí svátky a mě už svrbí ruce a těším se, až vyndám brusku. Je to úplně obyčejná, klasická bruska, jde akorát o počet otáček, který musí být vyšší. Chce to správné nástavce a šikovné ruce," popisuje předsváteční atmosféru žena, jejímž snem je mít svá díla na tradiční výstavě, která se koná v Kraslicích.

Vytvořit jednu kraslici prý zabere kolem dvou hodin času.

Největším učitelem prý Kateřina vždy byla a stále je ona sama. „Začalo to, když jsem mamince z jednoho výletu přivezla husí vejce s dírkami, což mě hrozně fascinovalo. Pak už jsem různé postupy zkoušela sama, kamarádka mě učila zdobit voskem," pokračuje.

I přesto, že vejce také barví a zdobí, jsou prý ale stejně nejhezčí ta čistě bílá. „Mám ráda čistotu, bílé vejce mi připadá nejkrásnější, nejněžnější. Je vážně jako krajka.

Zrod kraslic vždy bedlivě sleduje dcera Eliška. Mamce to prý „jde dobře". „Já zatím zkouším malování. Až to půjde, chci se naučit dělat i s brusko. Ale nejsem moc trpělivá, tak nevím," krčí Eliška rameny.

Autor: Pavel Korelus

3.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tomáš Procházka
9

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Ilustrační foto.
5

Dálnice se opravují podle plánu. Ale šnečím tempem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

AUTOMIX.CZ

Tatra postavila unikátní osmikolku se všemi řiditelnými koly. Hýbe se jako krab

Česká automobilka Tatra se pochlubila jednou unikátní novinkou. Pro jistého švýcarského zákazníka totiž postavila osmikolový podvozek se systémem řízení kol všech čtyř náprav. Vůz díky tomu umí mimo jiné takzvaný „krabí chod", tedy jízdu šikmo vpřed či vzad doleva nebo doprava při stejném úhlu natočení všech kol. Není divu, že novinka v Kopřivnici dostala právě přezdívku "Krab".

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Soud se zastal „zakleknuté firmy“. Bude Česko platit milionové odškodné?

Daňoví poplatníci by se v blízké budoucnosti mohli „prohnout“ a nechtěně zaplatit stovky milionů korun jako odškodné soukromé firmě za přílišnou horlivost úředníků a celníků.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení