„Stanovili jsme paušální poplatek 2504 korun měsíčně plus 66 korun stravné za každý den," popsal rozhodnutí městské rady místostarosta Karel Štípek.

Zmíněné poplatky se týkají dětí přímo z Domažlic. Rodiče těch přespolních budou muset do kapsy sáhnout výrazně hlouběji.

Nenáleží jim totiž měsíční příspěvek 5000 korun, kterým za každého občánka Domažlic město dorovnává náklady na provoz jeslí. Přespolní tak musí zaplatit celou paušální částku 7504 korun plus denní poplatky 66 korun za stravu.

„Rodičům dětí z jiných obcí doporučujeme požádat si na svém obecním úřadu o příspěvek. Domažlice nemohou dotovat péči o děti z jiných obcí," konstatoval Štípek.

„Dlouho se mluvilo o tom, že bychom se měsíčně měli vejít do tří tisíc. Pokud to bude opravdu o skoro tisícovku víc, náš rodinný rozpočet to pozná. Teď platíme 110 korun za den, to je necelých 2,5 tisíce měsíčně. Šetřit budeme asi na jídle. Oblečení a další věci musíme kupovat podle aktuální potřeby," konstatovala jedna z maminek, jejíž potomek bude do ´jeslí´ chodit i po lednové organizační změně.

Změna zákona o zdravotních službách

Tu vyvolala změna zákona o zdravotních službách, který jesle v stávající formě umožňuje provozovat jen do konce letošního roku. Zastupitelé proto v listopadu rozhodli o zřízení nové organizace Sluníčko, jejíž náplní je péče o děti do 3 let a zajištění jejich stravování.

„Protože s koncem původní organizace Jeselské zařízení končí i pracovní poměr paní kuchařky, bude ve Sluníčku stravování zajištěno dovozem jídla z kuchyně Základní školy v Komenského ulici. Pro děti bude na každý den připraven oběd a dvě svačiny. Strava bude odpovídat potřebným nutričním hodnotám a hygienickým předpisům," dodal Štípek.

Není čas na hledání jiných možností

Schůzka vedení města s rodiči, na které budou předány veškeré informace, je naplánována na čtvrtek 19. prosince od 16 hodin na radnici.

„Přijde mi, že se vše v posledních týdnech šije horkou jehlou. Pokud se vědělo, že jesle musí skončit, mělo se to řešit dřív. Teď na poslední chvíli budeme podepisovat smlouvy o pobytu dětí a nezbude nám nic jiného, než ji podepsat, protože není čas na hledání jiných možností," dodává maminka.

„Pokud by se vyskytl případ, kdy by se rodina z Domažlic dostala kvůli poplatkům do sociálních potíží, jsme připraveni každý případ individuálně posoudit a najít řešení," slibuje závěrem místostarosta.