Historicky - od počátku 17. století - totiž některé pozemky v lokalitě Treppenstein patří městu Planá. To teď řeší, jak s nimi naloží. „Dlouhá desetiletí byla podle německých zákonů na pozemky uvalena nucená správa. Ta nedávno skončila, a tak jsme se museli rozhodnout, co s naším majetkem v Německu budeme dělat," uvedla Deníku starostka Plané Martina Němečková.

Plánská radnice měla na vybranou. Buď na lesních pozemcích, které činí v současné době kolem šestnácti hektarů, hospodařit, nebo je prodat. Protože hospodaření v Německu má jiná pravidla než v Česku, zastupitelstvo rozhodlo, že pozemky prodá.

Město už minulý týden obdrželo peníze - zhruba 1,4 milionu korun. „Mělo by to být za hospodaření v lesích a za prodej dvou stavení, která také byla naším majetkem," upřesnila starostka s tím, že k uvedené sumě nepřišly žádné doklady. „Jen bedna plná výpisů a dalších papírů a dokladů. Musíme se tím nejdříve probrat," uvedla Němečková.

Po ukončení nucené správy město svůj majetek v lokalitě Treppenstein fyzicky převzalo a nyní jej nabízí k prodeji. V Německu i Česku. Několik zájemců se již ozvalo, mezi nimi například obec Mähring, či město Cheb, které na německé straně vlastní rozsáhlé lesní plochy (kolem 600 hektarů).

„V současné době se ještě stanovuje aktuální odhadní cena a způsob prodeje. Podle mého názoru by měla rozhodnout obálková metoda prodeje," vyjádřila se Deníku plánská starostka.

Částka, kterou by město mohlo prodejem získat, nebude zanedbatelná. Podle předchozího několik let starého odhadu byla hodnota pozemků v Německu kolem osmi milionů korun.