„V pondělí 27. června 2016 mu kolega ornitolog a kroužkovatel Jiří Vlček nacvakl na nohu v dětském domově v Měcholupech plastový ornitologický kroužek CA 433 s nápisem Národní muzeum Praha. V tu dobu bylo mládě ještě spolu s dalšími třemi sourozenci na hnízdě, a nikomu na tom nepřišlo nic divného. Do doby, než se naučí létat a bude moci opustit rodné hnízdo, zbývalo v den kroužkování minimálně ještě tak 20 dní, ne-li jeden měsíc," informoval Deník Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni. Dodal, že o to zajímavější byla zpráva, která dorazila nyní do Čech. Uváděla, že 7. září byl mladý čáp bílý s kroužkem CA 433 a značkou Národní muzeum Praha nalezen mrtvý v oblasti Kenitra v Maroku. Kroužek byl z ptáka sejmut a odeslán v informačním dopise do kroužkovací stanice Národního muzea Praha, která vystavila přiložené zpětné hlášení.

„Z toho zcela jasně vyplývá, že čáp bílý, který se letos vylíhl v hnízdě v Měcholupech u Klatov, byl po 72 dnech od data kroužkování nalezen v Maroku mrtvý, přesně 2347 km od rodného hnízda," uvedl Makoň a dodal: „Jsme rádi za každou takovou zprávu, i když pták byl nalezen uhynulý. Každopádně pro nás je to ale dobrá zpráva v tom, že část čápů z Plzeňského kraje a západních Čech stále létá zimovat na daleká zimoviště do černé Afriky úplně stejně, jako to dělali jejich praprapředci. V současné době totiž je známo i to, že některé skupiny čápů bílých zimovat do Afriky vůbec nelétali a zůstávali na skládkách ve Španělsku. O tom, co je pro naši populaci čápa bílého lepší, se můžeme pouze dohadovat, každopádně hlášení z Maroka nás potěšilo, a jsme rádi, že operativně dorazilo i k nám."

Zpráva zaujala i v dětském domově se školou v Měcholupech, kde si čápy oblíbili. „Hnízdí tady už roky a vždy je monitorujeme. Děti sledují, kdy přiletěli a kolik mají mláďat. Bývají to vždy dvě až tři, letos to byly dokonce čtyři. To, že jedno uhynulo, bude dětem určitě líto. Že ale čáp doletěl až do Maroka, je zajímavé," řekla ředitelka zařízení Jana Bittnerová.