„V rámci České republiky jde o silně ohrožený, zvláště chráněný druh, kterého u nás žije jen něco okolo jedné tisícovky párů," uvádí mluvčí NPŠ Pavel Pechoušek.

Kulíška nalezli turisté mezi Borovou Ladou a Kvildou. „Narazil do jedoucího auta a měl poraněné levé oko a těžký otřes mozku, což je poměrně závažné zranění. Naštěstí to vypadá, že všechno dobře dopadne a uzdraví se mu i oko, se kterým má teď problémy," říká vedoucí stanice  Petr Juha.

Malý pacient se na klášterecké stanici rychle zmátořil a má se čile k světu. Naučil se přijímat potravu a každý den několikrát dostává z injekční stříkačky glukózu a z pinzety kuřecí maso. „První dva dny byl apatický, dnes už všechno pozoruje a taky mně svými drápy pěkně sevřel prst, je vidět že se mu vrací síla. Dělá nám velkou radost, že se uzdravuje," pochvaluje si Juha.

Naopak velký smutek vyvolalo u ošetřovatelů z Klášterce to, jak díky nezkušenosti člověka dopadl jejich předchozí pacient. Zhruba před týdnem se tam dostalo mládě jelena lesního, které ale brzy uhynulo. „Ten člověk, co ho odnesl, udělal několik chyb. Zásadní byla ta, že koloucha nenechal na svém místě v péči jeho matky. Nejlepší ochrana mláďat je, když se jim člověk v přírodě opatrně vyhne a ponechá v klidu. To je pro čerstvě narozená mláďata nejlepší," upozorňuje Juha.