Ačkoli je oběma teprve kolem dvaceti, sklízí se svými výrobky značné úspěchy i v mezinárodních soutěžích a předávají své zkušenosti dál.

„Nejvyšší meta každého modeláře je dokázat slepit model s doplňky. To jsou všechny ty drobnosti, jako je motor, sedačky, ale i náklad, které model co nejvíce přiblíží realitě," vysvětluje třiadvacetiletý Martin Korbelík, který pracuje v jaderném strojírenství a veškerý volný čas věnuje modelům.

„Specializuji se na vojenskou techniku. Aby byl model opravdu dokonalý, barvíme jej a simulujeme i takové detaily, jako vyteklé mazivo, zašpinění pneumatik, odřený lak na karoserii," vypráví s nadšením Korbelík. To předvedl i na sobotním setkání modelářů Pilsen Kit, který se již po deváté uskutečnil v areálu lobezské střelnice.

Oba mladí muži se tu v dětském koutku věnovali dětem, které si za jejich asistence mohly vyzkoušet vyrobit své první letadlo a zjistit, zda by je modelářství vůbec bavilo.

„Oba vedeme modelářský kroužek v Kaznějově, do kterého chodí děti již od šesti let," popisuje nadšení pro svůj koníček devatenáctiletý Tomáš Medula, který zatím studuje na strojní průmyslovce a věnuje se modelům vojenských letadel z druhé světové války.

Že modelářství dokážou propadnout i ženy, dokazuje na své přítelkyni. „Pořád to chtěla vyzkoušet. Pak si s mou pomocí slepila svůj první model a teď se věnuje lepení stíhaček," usmívá se Medula.

Sobotní Pilsen Kit přilákal stovky nadšených modelářů. Součástí programu byla i soutěžní přehlídka, do které 145 modelářů z Čech, Slovenska, ale i Rakouska a Německa přihlásilo na 529 modelů. 

„Nejsilněji obsazená je žákovská kategorie. To jsou děti do 15 let, které přihlásily na 46 modelů. Je skvělé, že se děti také věnují něčemu jinému než počítačům," shrnul soutěž pořadatel Luboš Kuna.