Kino Mže promítá filmy pro návštěvníky několikrát do měsíce, k výběru jsou filmy různých žánrů, vstupné je za směšně nízkou cenu - přesto je návštěvnost malá. „V minulém roce shlédlo filmy v našem kině 2616 diváků. V roce 2011 jich bylo 3587. Návštěvnost hodně upadá," sčítá statistiku pracovnice programu Jaroslava Wanková.

Kino v Tachově je využíváno pro mnoho akcí. Nejde jen o dívání se na promítací plátno. „Kdyby se mělo jen promítat, tak by to opravdu nešlo. Nemáme digitalizaci. Díky tomu, že je kino multifunkční, konají se zde různé besedy, přednášky, divadla, schůze a další akce. To nás drží," popisuje činnost Wanková.

Protože má kino zastaralou techniku, není pro návštěvníky atraktivní. A raději jedou do multikin. „Tím, že jsou filmy v digitální verzi, jistě se ušetří dost peněz, ale zahubí to spoustu malých kin. K nám se film dostane až půl roku po premiéře, ale v tu dobu jsou filmy ke stažení na internetu," dodává Wanková.

K podpoře kina by mohla přispět i rekonstrukce. O té se zatím jen mluví. „V rozpočtu jsou finance na studii. Ta bude o tom, co by se mělo rekonstruovat, k čemu se dále bude kino využívat, kdo bude kino využívat a tak dále. Momentálně je to v rukou Městského kulturního střediska, aby vypracovalo nějaké návrhy," sdělil Deníku Pavel Bluma z odboru investic Městského úřadu v Tachově.

I veřejnost slibuje, že návštěvnost podpoří. „Když se mi nabídne příležitost shlédnout premiéru filmu v Tachově, klidně si zaplatím víc peněz. Když jedu do kina v Plzni, stejně investuji do cesty. Když dávají film pozdě večer, trvá to, než se dostanu domů a chce se mi spát. Ráda podpořím kino Mže, ale musí se mi tu pěkně sedět a pěkně koukat. V kině jsem byla naposledy před pěti lety a už tenkrát se hrozně sedělo na tvrdém prkně. Nechci vidět, jak to vypadá po těch letech," řekla Deníku Jana Veselá z Tachova.

Správa kina hledá cesty, jak divákům program zpestřit, snaží se vymýšlet nové pořady a prostředí. K tomu patří třeba promítání v jízdárně ve Světcích. „Snažíme se nalákat diváky na promítaný film. Minulý rok jsme udělali promítání filmu v tachovské jízdárně a ohlas to mělo veliký. V letošním roce v tom budeme pokračovat," říká Wanková.

Promítání v jízdárně dostalo svůj originální název, Kinokavárna. Opravdu to tam vypadá jako v kavárně - malé stolečky, židličky, malé lampičky. Dá se přirovnat i k letnímu kinu, jen tu na vás neprší, ale zima je srovnatelná. „Jelikož se jízdárna špatně zvučí, vybíráme k promítání zpívané filmy nebo muzikály. Navíc to v tomto prostředí má své kouzlo," popisuje.

Kulturní středisko vybralo pro letošní sezonu na promítání tři muzikálové filmy a čtvrtý je na výběru diváků. „Lístečky, na které mohou diváci psát svůj tip roztřídíme a na začátku srpna film objednáme. Vstupenky na první promítaný film budou k prodeji od 10. června," dodala Wanková.

Zpestřením a lákadlem pro diváky jsou různé specifické akce. Tachovské Kino Mže tak během roku spolupracuje na festivalu potápěčského filmu PAF, spolupořádá přehlídky amatérských filmařů, hostí festivaly outdoorových dokumentů.