„Cedulí si všimnou opravdu všichni. A to bylo i naším cílem, upozornit, že jsme se v přípravě čerpání evropských prostředků nového rozpočtového období 2014 - 2020 příliš nepoučili z chyb toho současného období," popsala cíl protestu Jana Juřenčáková, iniciátorka takzvané Druhé zlínské výzvy, jejíž součástí protestní akce byla.

Nepříliš dobré zkušenosti s penězi z Evropy mají například v severoplzeňském Přehýšově. „O dotaci jsme žádali po povodních, kdy nám velká voda strhla mostek. Dotaci jsme získali, ale bylo to takové martyrium, že jsme od té doby neměli nejmenší chuť žádat znovu," vzpomíná starostka Dana Draská.

Přehýšov bude ale pomoc z EU brzy potřebovat. „Máme bytový dům, který potřebuje opravit. Nedá se počítat s tím, že bychom potřebnou částku dostali od kraje, a tak se obrátíme na unii," dodává.

Starostka Bezvěrova Iveta Mašková říká, že obec za jejího působení s přidělením dotací žádné potíže neměla, ale je otázka, jak to bude, až požádá příště. „Naposledy jsme žádali o dotaci na zateplení bytovky ve Vlkošově, a to se povedlo," konstatuje starostka.

Jihoplzeňská Horní Lukavice se k protestu připojila také, ačkoliv cedule s přeškrtnutými hráběmi, které vládě říkají „Nehrabejte si pod sebe!", na značky dají až ve čtvrtek. Podle starosty Josefa Dědiče je dříve nikdo rozmístit nemohl. „Se všemi důvody protestu samozřejmě souhlasíme. V budoucnu se chystáme například na výstavbu kanalizace, která vyjde na nějakých 23 milionů korun, a samozřejmě bychom potřebovali, aby nám s tím někdo pomohl," tvrdí Dědič.

Více o druhé zlínské výzvě najdete ZDE.