VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Některé děti mají vzor ve svých rodičích a podle nich jedí i ony

Sušice - Sportující děti dávají přednost zdravé výživě, jiné dávají přednost počítačům a přejídání. Obézních dětí na základních školách přibývá. Proto se na některých školách konají besedy o prevenci dětské obezity. Tato přednáška se konala také na Základní škole Sušice, Lerchova ulice, na Klatovsku.

12.11.2012
SDÍLEJ:

Beseda o obezitě v SušiciFoto: DENÍK/ Daniela Loudová

„Besedy o prevenci dětské nadváhy jsou součástí projektu Obezita není náhoda, který se s podporou Všeobecné zdravotní pojišťovny koná na základních školách po celé republice již šest let. Interaktivní a hravý program, jehož scénář vypracoval tým vedený předními českými obezitology, si klade za cíl naučit děti přemýšlet nad složením jídelníčku. Doufáme, že nabyté znalosti děti následně přenesou i do svých rodin," uvedla za organizátory besed Zuzana Labudová.

Přednášky se zúčastnili také žáci páté třídy, kde se Deník některých dětí zeptal, jaký mají názor na obezitu a jak ony proti ní bojují, zda se snaží jíst zdravě. „Myslím, že tady na škole není nějak hodně obézních dětí. Mě se rodiče snaží vést ke zdravé výživě. Musím snídat, většinou neslazený jogurt s cereáliemi. Na svačinu dostávám například rohlík s máslem," uvedla žákyně Jolana Matejzelová.

Podle jejího spolužáka Adama Möstla je ve škole více obézních kluků, protože se více přejídají nebo sedí hodně doma u televize nebo u počítače a málo sportují. „Na snídani mám celozrnný chleba s pomazánkovým máslem a rajčetem. Na svačinu mívám také chleba s nějakým ovocem nebo zeleninou," popsal svůj jídelníček Adam.

Pro některé jsou odstrašujícím příkladem přímo spolužáci. „Mám kamaráda, který jí hodně nezdravě. Jí stále brambůrky a pak mu je špatně. Pořád sedí u televize nebo u počítače. To je podle mě nesprávné. Protože sportuji, tak se snažím jíst zdravě, abych nedopadl jako kamarád. Snídám vločky nebo cereálie s mlékem," řekl Deníku Tomáš Samek taktéž z pátého ročníku.

Některé děti mají vzor ve svých rodičích a podle nich jedí i ony. „Jednou jsem byl s kamarádem v pizzerii a on tam snědl celou tu velkou pizzu najednou a k tomu vypil tři coly, tak jsem si říkal, jak všechno může do sebe nacpat. Takže se nedivím, že je tlustější. Mně rodiče hodně vedou ke zdravé výživě. Snídám chleba s mlékem a někdy cereálie. Táta je sportovec a já taky, tak se snažím jíst zdravě jako on," řekl Deníku žák páté třídy Lukáš Holeček.

Podle lektorky Anny Sedláčkové děti zásady zdravého životního stylu znají, ale moc se jimi neřídí. „Ukazují to naše průzkumy, které pravidelně děláme na školách po celé republice. Například na otázku, který nápoj je nejzdravější, odpovědělo téměř 80 procent školáků, že voda, a jen dvě procenta dotázaných limonádu. Přitom ale 70 procent dětí mezi 12 a 15 lety téměř denně nějakou slazenou limonádu pije. Děti také celkem dobře znají pravidlo, že člověk by měl jíst pětkrát denně, řídí se jím ale jen polovina účastníků našeho posledního průzkumu," vysvětlila Sedláčková a dodala, že ve věkové kategorii od 12 do 15 let je 14 procent českých dětí obézních nebo mají nadváhu.

Autor: Daniela Loudová

12.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Stanislav Šulc.
2 13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

S láskou uvařené jídlo, usměvavá obsluha a salonky pro rodinné oslavy či srazy spolužáků. Tak fungovala moravskokrumlovská restaurace Marie, která nedávno skončila svůj provoz. V centru městečka tak chybí místo, kde by se místní lidé či turisté mohli dobře najíst.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies