VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nezaměstnanost: vyučená servírka má obavy, že o žádnou práci nezavadí

Rokycansko - Marta Bednářová z Rokycanska je vyučená servírka. Protože jí za několik měsíců končí mateřská, začíná se porozhlížet po práci. Podle jejích slov konkurence stoupá, a to hlavně se zvyšující se mírou nezaměsnanosti.

13.2.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„Nevýhodou je, že v oboru už nejsem šest let. Za takovou dobu se leccos změní. Nemluvě o množství lidí, kteří se teď na jednu pozici hlásí," povzdechla si. Například v hotelu Bílý lev se nedávno porozhlíželi po kuchaři. Zájem byl podle vedoucí Pavly Hubáčkové opravdu velký. „Přihlásilo se dvacet pět až třicet lidí, a to i z Plzně," uvedla.

Většina z nich už měla v oboru zkušenosti. „Když se ale jedná například o práci číšníka, zkouší to kdekdo," řekla.

Podobně hodnotí situaci také spolumajitel restaurace Na Střelnici Jiří Skočdopole. „Někteří nesplňují ani požadavky inzerátu. Stává se, že se jedinec hlásí na místo číšníka, ale nemá odbornou kvalifikaci. To, že pracoval pár týdnů v Mc Donaldu nebo za barem, rozhodně není dostačující," vysvětlil Skočdopole.

Nejdříve přijímali i ty bez výučního listu. Poté zjistili, že takový přístup neprospívá ani zákazníkům, ani personálu, a tak si začali opravdu vybírat. Také sem ještě před několika měsíci hledali šéfkuchaře. O tuto pozici se ucházelo přibližně patnáct lidí, nejen z Rokycanska.

Do podobné situace se dostali také v Kulturním domě Volduchy. Aktuálně tady shání kuchaře. „Ačkoli je zájemců hodně, jen málokdo je opravdu dobrým a kvalitním pracovníkem. Doufám ale, že někoho schopného seženeme," uvedla provozovatelka Lenka Vosmíková.

Podíl nezaměstnaných osob za předchozí měsíc činil 5,5 procenta. Velký vliv na tomto nárůstu mají ukončené sezónní práce. I tak se ale náš okres v rámci České republiky řadí mezi ty, které dominují nejnižšími čísly. K jednatřicetiletému lednu byl počet uchazečů o práci 1844. Úředníci rovněž zaznamenali sto šest volných pozic.

Autor: Klára Mrázová

13.2.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
6 6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies