S novým školním rokem je u většiny rodičů aktuální otázka zájmových kroužků. Výběr je široký, 
v Plzni si přijdou na své technicky i sportovně nadaní jedinci. Rodiče by si však měli pospíšit, volná místa totiž rychle ubývají.

Velký výběr kroužků i letos nabízí Středisko volného času RADOVÁNEK. V nabídce jsou sportovní, rukodělné i jazykové kroužky. „Nabízíme i kurz rybaření, historický šerm, divadelní kroužek, sebeobranu, keramiku, koloběžkování či módní návrhářství," říká ředitelka Eva Tischlerová.

Mezi novinky patří kroužek s dětskými pistolkami Nerf nebo sportovní billiard. „Aktuálně je obsazenost kroužků zhruba 80 procent. Největší zájem je každoročně o kroužky, v kterých se děti připravují na soutěže a jež podporují jejich talent," dodává Tischlerová.

Roboti a drony

Technicky nadané děti se zabaví v Domě digitálních dovedností, který provozuje také Centrum Robotiky v areálu DEPO2015. Děti zde mohou stavět roboty, programovat nebo se naučit pracovat s videem. „Některé kroužky už máme plné.

Děti mohou stavit i robotyZdroj: archivTo se týká například lego robotů, programování nebo robotiky pro nejmenší," říká za instituci Alena Skřivanová. Velký zájem je i o kroužek, v němž se starší děti naučí stavět a létat s populárními drony.

Kroužky zaměřené na malování a kreslení nabízí plzeňská škola Výtvarno. Podle slov majitelky Jany Holenkové je i letos největší zájem o kroužky zaměřené na žáky prvního stupně a také o kurzy, jež připravují žáky na přijímací zkoušky. Kroužky nabízí například také DDM Talent, Salesiánské středisko mládeže nebo Animánie.

Poznávání cizích zemí

Kromě specializovaných středisek mohou rodiče své ratolesti přihlásit na kroužky přímo v jejich školách. I ty totiž nabízejí moderní a atraktivní kurzy. Například 'Malá cestovní kancelář' rozšiřuje nauku o cizích zemích a kulturách. Pro děti jej připravili ve školní družině 4. ZŠ v Kralovické ulici.

Mezi žádané kroužky patří také horolezectvíZdroj: archiv„Nabízíme kolem sedmnácti kroužků, většinou se jich otevře jedenáct," říká zástupkyně ředitelky Miroslava Valíčková, podle níž bývá největší zájem o aktivity zaměřené na sport a jazyky.

Nabídka kroužků je navíc otevřená i žákům z jiných škol.

Užovky a chameleoni

Okolo třiceti zájmových kroužků pak nabízí plzeňská 25. ZŠ.

V rámci chovatelského a pěstitelského kroužku se žáci naučí, jak se starat o zvířata a květiny. K dispozici jim je celá odborná třída, kde jsou ryby, želvy, užovky a chameleoni. „Velký zájem je především o divadelní kurzy. Zájemcům se snažíme vyhovět i hodinami navíc," říká ředitelka školy Eliška Syřínková.

Zájem podle ní bývá také o hodiny plavání. Ty jsou ovšem zajištěny již v rámci tělesné výchovy.