Dotace z EU na zhruba dvoumiliardovou spalovnu není dosud vůbec jistá. Zatím plzeňskou žádost podepsal ministr životního prostředí a zhruba za měsíc ji podle Drápely dostane Brusel. Jasno má být na jaře příštího roku. Dotace by mohla pokrýt asi dvacet až pětadvacet procent z ceny.

Nyní se posuzují nabídky firem, které chtějí spalovnu stavět. „Pohybují se od 1,9 do 3,1 miliardy korun," potvrdil Drápela a dodal, že práci výběrové komise kontroluje Státní fond životního prostředí a ministerstvo financí. Právě cena má z 80 procent rozhodovat o tom, kdo bude u Chotíkova stavět.

Vítěze ale stanoví až rada města Plzně na mimořádné valné hromada, která se má konat v lednu příštího roku. Pokud radní o stavbě a jejím dodavateli definitivně rozhodnou, teplárna s ním pak podepíše smlouvu. Pro vítěze to má být významná reference, protože v Česku se připravuje dalších šest spaloven, v Polsku osm, v Rusku 12 a zhruba stejně v Anglii.

Spalovna má ročně zpracovat 95 tisíc tun odpadu, z toho až 50 procent z Plzně. V Evropě má patřit k menším a ročně nahradí 70 tisíc tun hnědého uhlí spalovaného v teplárně.